Erzurum'da yürütülen "Kültür Yolu Projesi" kapsamında kamulaştırılması yapılan 21 tarihi bina restore edilecek.

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje çerçevesinde, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca Erzurum Kalesi'nin çevresinde tarihi 21 bina tescil edildi. Kamulaştırma, yıkım ve restorasyon çalışmaları kapsamında ise ilk etapta kamulaştırılması yapılan 21 binadan 7'sinin ihalesi gerçekleştirildi. Tarihi binaların gelecek kuşaklara aktarılması ve turizme kazandırılması amacıyla ihalesi yapılan tescilli binalardan 4'ünde restorasyon çalışmalarına başlandı. Çalışmayla, tarihi özelliği olmayan binalar da yıkılarak, asırlık mekanlar gün yüzüne çıkarılacak.

 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yaptığı açıklamada, toplam 21 tescilli binanın projelerinin hazırlanarak Anıtlar Kuruluna sunulduğunu ve onaylanan projelerin ihaleye çıkarıldığını belirtti. Tarihi tescilli 7 binanın yer teslimini yaptıklarını vurgulayan Sekmen, "4'ünde restorasyon çalışmalarına başladık. Hemen akabinde de diğer tescilli binaların restorasyonunu gerçekleştireceğiz. Tarihi gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarımız sürüyor. Kentsel dönüşüm kapsamında özellikle Erzurum Kalesi çevresinde çalışmalarımızı hızlandırdık. İnşallah seneye tarihi özelliği olmayan eski binalar yıkılmış, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarılmış, restorasyonları ve yeni peyzajları yapılmış olacak. Erzurum'un tarihi kimliği gün yüzüne çıkacak" dedi.

 

Restorasyonların Erzurum evlerinin orijinallerine uygun olarak yapılacağını kaydeden Sekmen, orijinal özelliklerine uymayan eklerin, duvarların, sıvaların, çatıların kaldırılarak, binanın orijinal dokusunun ortaya çıkarılacağını da dile getirdi.

Editör: TE Bilisim