Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde 6 Eylül'de PKK'lilerce düzenlenen bombalı saldırıda 16 asker şehit olmuştu. Türk Silahlı Kuvvetleri olayın hemen ardından kapsamlı bir araştırma başlattı. Alanında uzman personel tarafından yapılan araştırma tamamlandı ve hazırlanan 'Dağlıca Raporu' Genelkurmay Karargahı'na ulaştırıldı. Milliyet'in haberine göre hazırlanan raporda dikkat çeken konu PKK'nin saldırı anında kullandığı patlayıcının miktarı oldu. Rapora göre PKK Dağlıca saldırısı için 3 bin 200 kilo patlayıcı kullandığı kaydedildi.

 

 

"TROLL SARYA YÖNTEMİ"

Saldırıdan hemen sonra Vatan Gazetesi, bombanın 'Toll Sarya' adlı sistemle kurulduğunu yazmıştı. Bu sistemde, hedefin niteliğine göre, birbirine pil, kablo ve telsizle bağlı 'El Yapımı Patlayıcılar' (EYP) ya tek tek, ya iki seferde ya da hepsi birden patlatılabiliyor. TSK'nın Dağlıca Raporu'nda da PKK'nin eyleminde bu yöntemin kullanıldığına dikkat çekildi. Rapora göre saldırıda birbiri ile bağlantı sekiz düzenek kullanıldı. Her düzenekte 400 kilo patlayıcı vardı. Toll Sarya'da kullanılan toplam patlayıcının ise 3 bin 200 kilo olduğu tespit edildi.

 

5 TANESİ PATLATILDI

Dağlıca Raporu'na göre, olay yerine giden Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha Timi (METİ) sekizli Toll Sarya'nın 3 düzeneğini tespit etti ve bunların imhasını gerçekleştirdi. Ancak dördüncü düzeneğin PKK'liler tarafından patlatılmasından sonra METİ'ye ait kobralar zarar gördü. METİ Timi'ne desteğe gelen JÖH timleri de kalan 4 Toll Sarya düzeneği ile pusuya düşürüldü.

Editör: TE Bilisim