Erzurum'da 200 dönüm üzerine kurulacak ve yaklaşık 40 milyon liraya mal olacak canlı hayvan borsasının, Avrupa'da bu alanda önde gelen tesisler arasında yer alacağı belirtiliyor.

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesince yapımına başlanan ve 2 yıl içinde tamamlanması planlanan canlı hayvan borsası, büyüklüğü ve kapasitesiyle hayvancılık sektörüne büyük katkı sağlayacak. Canlı Hayvan Borsası, yaklaşık 40 milyon liraya mal olacak ve bünyesinde hayvan barındırma yerleri ve müzayede alanlarının yanı sıra otel, banka, alışveriş ve restoran alanlarını da barındıracak. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, borsanın Erzurum'da ve Türkiye'de hayvan üretimini artıracağını söyledi.

 

Besicilerin en büyük sıkıntılarının birinin pazar sorunu olduğunu belirten Sekmen, şunları kaydetti: "Üreticiler, eğer pazar yoksa hayvanlarını arzu ettikleri fiyatlara satamıyor. Hayvan borsası devreye girince alıcı ve satıcılar buraya gelecek. Gerek Erzurum gerekse çevre illerden gelecekler. Erzurum'a kurduğumuz hayvan borsası, 200 dönüm üzerine çok modern kapalı bir yer olacak. Bu projeyi oluştururken de Avrupa'da, Amerika kıtasında, Kafkaslar'da, Rus bloğunda bütün projeleri inceledik. En modern hayvan borsası nasıl yapılabilir, bunu araştırdık. En sonunda çalışmalarımıza başladık. Günde yaklaşık büyük ve küçükbaş 5 bin civarında hayvanın alınıp satıldığı bir borsa gerçekleşiyor. İddia ediyorum, burası Avrupa'nın sayılı hayvan borsalarından biri oluyor. Böyle bir hayvan borsası şu an ne Türkiye'de, ne de Avrupa'da var."

 

"HAYVAN ÜRETİMİNİ 10 KATINA ÇIKARACAK"

Borsanın sağlıklı piyasa oluşumunu ve üreticinin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacağını dile getiren Sekmen, şöyle devam etti: "Bu proje ve bizim teşviklerimiz, hayvan üretimini 10 katına çıkaracak. Modern hayvancılığı geliştirmeyi hedefliyoruz ve modern olduğu gibi aynı zamanda da üretimi teşvik ediyoruz. Pazar sıkıntısı olmayınca insanlarımızın bölgede hayvancılığa olan ilgileri artacak. İnanıyorum ki bu konuda önemli bir gelişme sağlayacağız. Bir diğeri de etçilikte olduğu gibi süt üretiminde de bu iddiayı destekliyoruz. Zamanla hem et ırkında hem de süt ırkında bölgemize uygun hayvanları getirip suni döllemeyle hayvan ırkları oluşturulacak. Bu da üreticinin daha çok kazanmasına, daha çok hayvan üretmesine imkan ve ortam sağlayacak."

 

SIRADA ET BORSASI VAR

Canlı hayvan borsasının yanı sıra hayvancılığı geliştirmek için et borsası kurma çalışmalarının da olduğunu belirten Sekmen, "Canlı olarak satılamayan hayvanları bu sefer alıp mezbahanede keserek, et borsamızda değerlendireceğiz. Böylece hem daha bol hem de daha ucuz üretim gerçekleşecek. Biz daha çok hayvan beslemek suretiyle etin kilosunu çok daha ucuza mal etmenin gayreti içinde olacağız." dedi. 

Editör: TE Bilisim