Hakkari'nin Yüksekova (Gever) ilçesinde PKK'lilerin mezarlarının tahrip edilmesinin protesto edildiği eylemin ardından ilçe merkezinde polisin gruba müdahalesi ile başlayan çatışmalarda Şemdinli yol güzergahında özel harekat timleri tarafından ateş açılan ateş sonucu yaşamını yitiren amca Mehmet Reşit İşbilir ve yeğen Veysel İşbilir'in cenazeleri otopsi için gece saat 24.00 sularında Van'a getirildi. İki ambulans ve onlarca araçlık konvoy ile cenazeler, Van'da bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'ne götürüldü. Polisin zırhlı araçlar ve çevik kuvvet polisleri ile yoğun polisiye önlem alması dikkat çekerken, hastanede cenazelerin otopsi bölümüne alınmasıyla BDP'li seçilmişler ve İşbilir aile fertlerinin dışında kimse otopsi bölümüne alınmadı. Burada polisin aldığı yoğun polisiye önlemlere BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ve yurttaşlar tepki gösterdi. Otopsi işlemlerinin sabah saatlerine kadar süreceğinin belirtilmesi üzerine açıklama yapan BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah, sabah saatlerinde cenazelerin hastaneden alınarak Van kent merkezindeki Sebze Hali'nin yanında bulunan Sebze Hali Cami'sinde BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ında katılımıyla kitlesel olarak cenaze töreni yapacakları duyurusunda bulundu. İtah, yapılacak olan cenaze törenin ardından kitlesel bir şekilde cenazelerin defin işlemleri için Yüksekova'ya gideceklerini dile getirdi. 

'Süreç karanlık güçler tarafından provoke edilmeye çalışılıyor'

Yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulunan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, Van Valiliği tarafından yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığını belirterek aynı durumun 15 Şubat protesto olaylarında polisin akrep tipi zırhlı araç ile ezdiği Şahin Öner hakkında dönemin Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak tarafından yapılan açıklamalardan farksız olmadığını dile getirdi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümü için başlatılan sürecin bıçak sırtında gittiği hatırlatmasında bulunan Üçer, Yüksekova'da iki Kürt'ün katledilmesini süreci provoke etmeye çalışan karanlık güçler tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. 

'Şahin Öner'e de aynı iftiralar atıldı'

Devlet içerisindeki karanlık güçlerin süreci provoke etmeye çalıştığına dönük bir katliam olduğunu dile getiren Üçer, Yüksekova'da aynı güçlerin HPG'lilerin mezarlarını tahrip ettiğini belirterek bu güçlerin sürekli halka saldırdığını söyledi. Yüksekovalı halkın tahrip edilen mezarlarına karşı protesto eylemi yaptığını ve demokratik bir şekilde mezarlarına sahip çıktıklarını ifade eden Üçer, polisin buna karşı saldırıda bulunduğunu vurgulayarak, "Bunu da yeterli görmeyen polisler sivil halkı taradı. Yapılan tarama sonucu iki arkadaşımız şehit düştü. Vali gerçekleri söylemiyor. Vali sivillerin elinde silah olduğunu söylüyor. Ancak hiçbir sivilin elinde silah yoktu. Vali kesinlikle yalan konuşuyor. Yaşamını yitirenler devlet güçleri tarafından taranarak katledildi. Vali bu gerçeği saklamaya çalışıyor. Vali bu katliamı meşrulaştırmaya çalışıyor. Biz bu açıklamayı kabul etmiyor, bunun sorumlusu da validir. Bu tarzdaki açıklamalar ile vali bu katliamın tek sorumlusu olduğunu gösteriyor. Şahin Öner'de polis eliyle katledildiğinde yine aynı iftiralar atıldı. Ancak daha sonra bütün gerçekler ortaya çıktı. Bunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Halkımızın şehitlerine sahip çıkacaktır" dedi. 

Öte yandan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP'li seçilmişlerinde katılımıyla cenazeler Van'da kitlesel olarak yapılacak cenaze töreninin ardında defin için Yüksekova'ya götürülecek.


YÜKSEKOVAHABER

Editör: TE Bilisim