Erzurum'un Uzundere ilçesinde, İtalya'daki toplantıda "cittaslow (sakin şehir)" ağına kabul edilmenin sevinci yaşanıyor.

 

Erzurum'a yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta olan, Yedigöller ve yanı başındaki Tortum Şelalesi ile ünlü Uzundere, 19 Mart'ta İtalya'da yapılan Cittaslow İcra Kurulu toplantısında "sakin şehir" ağına kabul edilmişti. Böylece Türkiye'nin 11. "sakin şehri" olan ilçede turizmin gelişmesi hedefleniyor.

 

Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, yaptığı açıklamada, Uzundere'nin bir turizm kenti olduğunu söyledi. Uzundere'nin Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Yedigöller ve Öşvank Manastırı gibi doğal ve tarihi güzelliklere sahip olduğunu kaydeden Uzan, "sakin şehir" için bir proje oluşturduklarını ve yaklaşık 1 yıl çalıştıklarını anlattı. Uluslararası Sakin Kentler Birliği'ne 30 ülke ve 208 kent üyesi olduğunu ifade eden Uzan, birliğin uluslararası tanınabilirlik açısından önemli olduğunu vurguladı.

 

"70 KRİTERİN YERİNE GETİRİLMESİYLE MUTLU SONA ULAŞTIK"

Uzan, birliğe dahil olmak için gereken 70 kriterin yerine getirilmesiyle mutlu sona ulaştıklarını belirterek, şunları kaydetti: "19 Mart'ta Cittaslow İcra Kurulunca Uzunderemiz üyeliğe kabul edildi. Bu da ziyadesiyle bizi memnun etti. Uzundere zaten sakinliğiyle dinginliğiyle ön plana çıkmış bir şehirdi. Bu şehir bundan sonra da bu vizyonla bu sakinliğiyle hareket edecek. Burasını daha katma değerli bir ürün haline getirip turizm materyallerini burada yaşayan insanların istifadesine sunacağız. Belediyemiz ve kaymakamlığımız işbirliğinde bu hizmetler yürütüldü." Uzan, bu aşamadan sonra ilçenin "sakinliğini" bozmayacak şekilde çeşitli projeleri hayata geçirerek, ilçenin kalkınmasının önünün açılacağını ifade etti. 

 

"ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP BİR İLDE OLDU"

İlçe Belediye Başkanı Halis Özsoy da uluslararası "sakin şehir" ağına nüfusu 50 binin altında ve 70 kriteri karşılayabilen kentlerin katılabildiğini belirterek, şunları söyledi: "Bu kriterlerin hepsini biz tamamladık. Yeşil doğa, temiz çevre ve sürdürülebilir enerjiyle ısınma, ekolojik ürünler, yani doğal gübreyle yetiştirilmiş sebze ve meyvelerin de bulunması gerekiyor. İlçemiz de bunlara uyuyor. İlçemizdeki köy pansiyonları, bunun yanında su sporları merkezi olması bağlamındaki çalışmamız ve Tortum Gölü ve Tortum Şelalesinin rekreasyonu gibi projelerin meyvesini bu şekilde aldık."

 

İlçenin tanınırlığının artacağını ve daha çok turist çekeceklerini ifade eden Özsoy, "Sakin Şehirler Birliği de sitesinde bunu duyuruyor. Sakinliği, huzuru, doğayı isteyen dünya genelinden turistler ilçemize gelecek. Zaten Uzundere, kırsal turizmin önemli destinasyonlarından birisiydi. Bundan sonra ulusal önemden çıktı, uluslararası bir öneme sahip ilçe oldu." dedi. Uzundere'de, il merkezine göre bin metre daha düşük olan rakımı dolayısıyla narenciye dışındaki bütün meyveler yetişebiliyor. 

Editör: TE Bilisim