VAN - Van Gölü’ne geniş kıyısı olan Tatvan’da son yıllarda yüzmek isterken boğulan kişi sayısı bir hayli yüksek. Ancak yaz aylarında çevre illerden ve özellikle de sıcak illerden aldığı göçle yaz nüfusu yaklaşık 100 bini bulan Tatvan’da boğulmalara karşı önlem alınmaması, yaşanacak olan ölümlere adeta davetiye çıkarıyor. Van Gölü’nün sahil şeridine sıfır olan Tatvan ilçesinde tüm boğulma vakalarında gerek sahil güvenliğin olmaması ve gerekse cankurtaran olmaması ölüm tehlikelerini de beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz yıllarda boğulma vakalarının sıklıkla yaşandığı ilçede herhangi bir arama kurtarma ekibi, cankurtaran ekibi ya da sahil güvenlik ekibi olmaması dikkat çekiyor. Olası bir durumda ise Bitlis merkezde bulunan Bitlis İl Acil Afet Durum Müdürlüğü (AFAD) ya da sivil savunma müdürlüğünden yardım isteniyor. Ancak Bitlis merkez ve Tatvan ilçeleri arasındaki mesafe yaklaşık 30 kilometre, bu da ekiplerin olay anından itibaren hemen yola çıkması durumunda bile Tatvan’a varması 30 dakikayı buluyor. Uzmanların verdiği bilgilere göre boğulma vakalarında vakaların hayata döndürülebilmesi ancak ilk 15 - 20 dakika içersisinde mümkün olabiliyor. Bu da ekiplerin ilçeye uzak mesafede bulunması nedeniyle gelen ekibin sadece cesetleri çıkarmak için gelebildiğini gösteriyor.

Vatandaşlar ise soruna çözüm bekliyor.

“SON 2 YILDA 19 BOĞULMA VAKASI YAŞANDI”

Van Gölü’nün Bitlis kıyı çevresinde cankurtaran ve sahil güvenlik ekibi olmamasının ölümlere davetiye çıkardığını belirten Bitlis Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlk Yardım Derneği Başkanı Fevzi Epözdemir, Bitlis gölgesinde 2012 ve 2013 yılı baz alındığında, son 2 yılda 19 boğulma vakasının ve bir o kadarda boğulma tehlikesinin yaşandığına dikkat çekti.

AKUT’un Tatvan’daki gönüllüsü, aynı zamanda balık adam, ilk yardım ve cankurtaran olan Epözdemir, bu yaz sezonunda boğulma vakalarıyla karşılaşmamak ve bu ölümlerin önüne geçilmenin oluşturulacak olan cankurtaran ve sahil güvenlik ekipleriyle mümkün olduğunu ifade etti.

Boğulma vakalarında ilk 15- 20 dakikalık müdahalelerin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Epözdemir, “Nüfus yoğunluğuna sahip olan Tatvan, dışarıdan da çok göç alıyor. Yaz aylarında Bitlis ve ilçelerine gelen vatandaşlar Van Gölü sahiline akın ederek göle girip serinliyorlar. Bölge insanlarının çoğu da yüzme bilmediği için boğulma vakaları yaşanıyor. 2012 yılında 7 civarında boğulma vakasının yaşandığını Bitlis’te, 2013 yılında ise 12 boğulma vakası yaşandı ve bunun 10’u Tatvan’da oldu. Van Gölü kıyısında cankurtaran olmaması çok kötü bir durumdur. Ekibin oluşturulması, boğulma vakalarının çokluğuna bağlanıyor. Ama, bizim için bir can bile çok önemlidir. Yetkililerin bu konuda duyarlı olup en kısa sürede cankurtaran timi oluşmasını istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim