Muş’un Varto ilçesine 25 kilometre mesafedeki Küçüktepe köyünde, akşam saatlerinde yol kenarında halsiz düşen bir vaşak yavrusu gören vatandaşlar, Kaymakam Tahir Şahin’e bilgi vererek yavrunun koruma altına alınmasını istedi. Yavru vaşağı evine götüren Mehmet Ak adlı vatandaş, sabah saatlerinde hayvanın öldüğünü görünce şok oldu.
Varto Kaymakamı Tahir Şahin’in durumu Muş Orman ve Su İşleri Müdürlüğüne ve Varto İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sadettin Taşkesen'e bildirmesi üzerine sabah köye giden yetkililer, yavru vaşağın öldüğünü öğrendi. Yapılan incelemelerin ardından, Muş Orman ve Su İşleri Müdürlüğünden gelen orman mühendisi Evren Göral, ölen yavru vaşağın incelenmek üzere TUBİTAK’a gönderileceğini söyledi.
Varto İlçe Tarım Müdürü ile birlikte incelemelerde bulunan Evren Göral, gazetecilere şu açıklamada bulundu:
"Geçen akşam Varto Kaymakamlığından bir ihbar aldık. Muş’un Varto ilçesine bağlı bulunan Küçüktepe köyünde bir yavru vaşağın alıkonulduğunu öğrendik. Bunun üzerine biz Varto ilçesi Küçüktepe köyüne yavru vaşağı almaya geldik. Geldiğimizde bu yavrunun öldüğünü gördük. Soğuk kış şartlarında hayvanlar yem bulamadığı için yola iniyor. Açlıkla ve soğukla mücadele etmek çok zor. Burada duyarlı vatandaşlarımız alıp evlerinde bir gece bakmışlar, yem vermişler ancak sabah ölüsüyle karşılaştık. Burada duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Şimdi incelenmek üzere ölü vaşağı TUBİTAK’a göndereceğiz. Burada herkese büyük görevler düşüyor. İnsanlarımız soğuk havalarda yaban hayvanlarımızı düşünsün. Yemedikleri ekmek kırıntılarını hiç değilse köylerinin bir kısmına koyarsa hiç olmazsa burada yaban hayvanların yaşama şansı olabilir. Bu vaşaklar nesilleri tükenmek üzere olduğundan dolayı koruma altında. Avlanması yasak bir tür. Geçen ay Burdur'da iki tane vuruldu. Cezası altı bin TL'dir ama bu vatandaşımıza iyi niyetinden dolayı herhangi bir cezai yaptırımda bulunmuyoruz. Ayriyeten baktıkları içinde teşekkür ediyoruz.”
Mehmet Ak ise, ”Akşam saatlerinde yolun kenarında gördük. Biz de aldık getirdik. Yetkili yerlere haber verdik. Dün akşam da hayvan sağlamdı, yemini falan verdim. Sabah kalktığımda hayvan ölmüş. Böyle bir hayvanı ilk defa burada görüyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim