Her yıl Nemrut Dağı'nın zirvesine tırmanan fotoğrafçılar, bu yıl da 7’ncisini düzenledikleri Nemrut Dağı Zirvesi Yürüyüşü kapsamında 3 bin metrelik zirvede karlı pekmez yemenin keyfini çıkardı. Van Gölü sahilinde bulunan Bitlis’in Ahlat ilçesinde Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği üyeleri, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen fotoğrafçı, doğasever ve çeşitli meslek grubundan yaklaşık 70 kişi ile Nemrut Dağı zirvesine yürüdü. Grup, Anadolu’nun unutulan yeryüzü cennetine yolculuk yaparken, Nemrut Dağı eteklerindeki bembeyaz kar örtüsü ile adeta kışı yaşadı. Kilometrelerce yürüyen ekip eşsiz doğa manzarasının keyfini çıkarırken, karlı pekmezini ise şifa niyetine yedi.

HAKİKİ ÜZÜM PEKMEZİ ZİRVEDE KARLA BULUŞUYOR

Nemrut Dağı’nın zirvesine karlı pekmezden tatmak için yürüyen ekip, yanlarında hakiki üzüm pekmezi ve dondurma külahını da götürerek hem muhteşem lezzeti yerinde tadıyor hem de lokman hekimin ilaçlarından olan karlı pekmezi şifa niyetine yiyor.

Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Üzeyir Akçelik, bu yıl 7’ncisini düzenledikleri etkinliklerinin her yıl olduğu gibi bu yıl da çok renkli geçtiğini belirterek önümüzdeki yıllarda daha farklı organizasyonlar planladıklarını söyledi. Akçelik, “Zirve yürüyüşümüzün olmazsa olmazlarından biriside Nemrut Dağı’nın karlı eteklerinde karlı pekmezi tatmaktır. Dünyanın en doğal dondurmasını yaklaşık 3 bin metrelik bir zirveye yürüyerek tadıyorsunuz. Karlı pekmez; karın temiz yerinden alınıp üzerine pekmez dökülerek yapılan doğal bir dondurmadır. Karın üzerine pekmez dökülerek yapıldığından adına karlı pekmez denir. Fazla güneş görmeyen yerlerde, karların biriktirildiği büyük kar çukurları vardır. Bu karlar metal veya sert cisimlerle üstü temizlenir ve karın en temiz yerinden alınarak bir tabağa bırakılır. Üzerine pekmez dökülerek yenilir. İlçemizde ise yıllarca kar kuyularında biriktirilen karlarla dondurma yapılırdı. Zirvede bazı arkadaşlarımız karlı pekmezi ilk kez tadarken, kimisi de yanlarında getirdikleri dondurma külahına önce karı dolduruyor daha sonra da üzerine pekmez dökerek en doğal dondurmayı yemeyi tercih ediyor” dedi.

Zirveye tırmanan fotoğrafçılar ise, eşine az rastlanır bir doğal güzellikle karşılaştıklarını belirterek, “Burada Türkiye’nin en büyük dünyanın ise ikinci büyük krater gölü var. Halen lav kalıntılarını görebiliyorsunuz. Kısacası muhteşem bir yer. Karlı pekmez ise farklı bir lezzet oluşturmuş. Bizler için güzel bir organizasyon. Fotoğrafçılıkla ilgilenen herkesin burayı görmesini isterim” diye konuştu. Gerek İstanbul gerekse Türkiye’nin diğer illerinden Bitlis’in Ahlat ilçesine gelerek ilk kez zirveye tırmananlar ise, “Anadolu’da böyle bir güzelliğin oluşundan habersizdik. Bu doğal güzelliğe hayran kaldık. Karlı dağların eteklerinden dondurma külahlarına önce kar doldurduk ardından da sos olarak hakiki üzüm pekmezi dökerek yedik. Bu lezzet tarif edilemez” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim