Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde son yıllarda yapılan eğitim yatırımları sayesinde başarı çıtası yükseldi.

 

Toplumsal olaylar nedeniyle önceki yıllarda esnafın günlerce iş yerini açamadığı, okulların boykot edildiği ve yapılan saldırılarla eğitim kurumlarının ateşe verildiği Yüksekova'da, Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ortamı meyvesini vermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Çözüm Süreci'nin ardından artan kamu yatırımları, bölgedeki yaşamın normale dönmesini sağlarken, eğitimdeki kalitenin de artmasında etkili oldu.

 

Geride kalan 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 120 milyon liralık yatırımla inşa edilen 65 derslikli 4 okulun ilçeye kazandırılması, sınavlara hazırlanan öğrenciler için hafta sonu kursları açılması ve kaynak kitap desteği verilmesi, önceki yıllarda yapılan sınavlarda son sıralarda yer alan Hakkari'nin başarı grafiğinin yükselmesini sağladı. Yatırımların artması, bölgede huzur ortamının sağlanması ve halkın Çözüm Süreci'ni sahiplenmesiyle kadrolu öğretmenlerin de tercih etmeye başladığı yerlerden biri olan Yüksekova, gelecek yıllarda "eğitimin parlayan yıldızı" olmayı hedefliyor. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin yaptığı çalışmalarla büyük bir eğitim hamlesi gerçekleştirmek için düğmeye basan Hakkari, geçen yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı'nda 41 puan seviyesinde olan başarı ortalamasını 46 puana çıkardı.

 

Yüksekova İlçe Milli Eğitim Müdürü Necmettin Kaya, yaptığı açıklamada, başarı grafiğini 2015-2016 eğitim-öğretim sezonunda açacakları yeni okul ve sınavlara hazırlık kurslarıyla daha da yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Son iki yılda ilçede ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere 21 okulun hizmet vermeye başladığını aktaran Kaya, şunları kaydetti: "Yeni okullarımızın büyük bir bölümü tamamlanmak üzere ve bu sezona yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu yatırımlarla eğitim kalitesinde her yıl biraz daha yükselmeyi öngörüyoruz. Özellikle bu sene şubat ayında ilçemize 400 öğretmen ataması yapıldı. Tüm okullarımızda artık kadrolu öğretmenler çalıştırıyoruz. Hafta sonu açtığımız kurslarla Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı'nda 300 öğrencimiz yüksek puanlar aldı. Bu sene eğitim alanında önemli başarılar elde ettik. Eğitim konusunda yavaş yavaş istediğimiz sonucu almaya başlıyoruz. TEOG Sınavı'nda önceki yıla nazaran yüzde 5 oranında bir başarı artışı söz konusudur. Artık sınavlarda Hakkari son sırada yer almıyor. Önceki yıl son sıralardaydık ama bu sene 4 basamak ilerleyerek önemli bir başarı elde ettik. Yapılan yatırımlarla bunu daha da ilerleteceğiz."

 

Kaya, yatırımların yanı sıra huzurun da sağlanmasıyla insanların bölgeyle ilgili düşüncelerinin değiştiğine dikkati çekerek, "Önceki yıllarda bir algı operasyonu vardı. Yüksekova, medyada hep farklı bir yer olarak yansıtıldı fakat son yıllarda Yüksekova'nın güzel şeylerle medyada yer alması ve iletişim kanallarının çoğalmasıyla paylaşım daha da arttı. Bununla beraber ilçenin imajı da değişti. İnsanların Yüksekova'ya yönelik bakış açıları da kırıldı. Artık öğretmen arkadaşlarımız gönül rahatlığıyla ilçemize gelerek eğitim veriyor" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim