AK Parti’de aday belirleme mesaisi devam ederken, Van’da da AK Parti’den aday adayı olan isimlerin seçim çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Van’da en çok dikkat çeken aday adaylarından biri olan inşaat yüksek mühendisi Faruk Görünüş, en az 50 yılı kapsayan vizyon projelerini açıklamaya devam ediyor. Farklı bir aday adayı profili ile Vanlı seçmenin karşısına çıkan Görünüş, bu defa da kentin özellikle son yıllarda sıkıntısını çektiği su sorunuyla ilgili projesini açıkladı. Görünüş, projesinin hayata geçmesiyle birlikte Bahçesaray’daki su kaynağından enerji elde edilebileceğini dile getirdi. 

GÖRÜNÜŞ, VAN’IN KURAKLIĞINA ÇÖZÜM OLACAK PROJEYİ AÇIKLADI!

Görünüş, Van’ı tehdit eden kuraklığa dikkat çekerek, “Ben kentimizin sadece günübirlik sorunlarının çözümüne yönelik değil, bu kentin gelecek 50 yılının bugünden planlanarak kentimizin güvence altına alınması yolunda önemli bir rol oynamak için aday oldum. Küresel ısınma etkisini tüm dünya üzerinde bariz bir şekilde hissettirmekte olup bu etki özellikle çok şiddetli kuraklık yaşayan Van’da ise yakın geleceğimizi tehdit etmektedir. Gerek Van YYÜ’den akademisyenlerin bu konuda sürekli yaptığı açıklamalar gerek Birleşmiş Milletler’in küresel iklim değişikliği konusunda düzenli olarak yayımladığı raporlar, gerekse de bizlerin sahada yaptığı gözlemlerimiz neticesinde şunu açıkça ifade etmek gerekir; biz önlem almazsak, yeterince önlem almadığımız sürece yakın geleceğimizde içme suyumuz da tehlike altına girebilir” dedi.

Adıyaman'daki olaya ilişkin Valilik'ten açıklama Adıyaman'daki olaya ilişkin Valilik'ten açıklama

“ÜLKEMİZİN EN KALİTELİ SU KAYNAĞI BAHÇESARAY İLÇEMİZDE BULUNMAKTADIR”

En kaliteli su kaynağının Bahçesaray’da olduğunu belirten Görünüş, “Kentimizi besleyen en önemli içme suyu kaynağı Gürpınar ilçesinde bulunan su kaynağımızdır. Çok şiddetli kuraklık yaşayan kentimizde yakın gelecekte yeteri yağışın olmaması bu kaynağımızı tehlike altına alacaktır. Bu durum bizim gelecekte yeni su kaynakları arayışı içerisinde olmamıza sebep olacaktır. Bugün içme suyu bakımından literatürde de yer almış ülkemizin en kaliteli su kaynağı Bahçesaray ilçemizde bulunmaktadır. Fakat yüksek maliyetler ve teknolojik sebeplerden dolayı bugüne kadar bu suyun il merkezine doğrudan iletimi maalesef daha olmamıştır. Ancak Türkiye Yüzyılında yenilenebilir enerji sistemlerinin ülkemizde artık çok iyi seviyeye ulaşması, teknolojik alanlarda ve birçok konuda ülkemizin zirve yapması bu suyun doğrudan il merkezine iletilmesini mümkün kılmaktadır” ifadelerini kullandı. 

“BAHÇESARAY SU KAYNAĞINDAN ARPİK TEPESİNE POMPALAMAK İÇİN İHTİYACIMIZ OLAN ENERJİ ELDE EDECEĞİZ”

Görünüş, projesini açıklayarak, “Hidrojeoloji alanında çalışmalar yapmış ve ülkemizin bu alanda sayılı bilim insanları ile beraber yaptığım görüşmeler sonrasında ülkemizin en kaliteli içme suyunun bulunduğu Bahçesaray su kaynağından 3000 bin rakımlı Arpik Tepesine suyun iletilmesi, bu iletim esnasındaki terfi merkezlerinin enerji hesaplamaları, bu iletimin güzergahı ve Arpik Tepesinde bulunacak aktarım merkezinden bu suyun Arpik Tepesinden Yanık Çay’a iletilmesi esnasında elde edeceğimiz enerji ile Bahçesaray su kaynağından Arpik Tepesine pompalamak için ihtiyacımız olan enerji elde edeceğiz. Teknolojik anlamda bu suyun doğrudan Gevaş’a iletilmesi mümkün. Oradan da kentimize iletilmesi mümkün olacaktır” diye aktardı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ