Van Otogarı şehir merkezine yürüyüş mesafesinde, büyükçe de bir alana sahip olan binası ihtiyacı karşılamıyor. Şehir büyüdü, nüfus arttı, özellikle İran’dan gelen turistikler hareketliliği arttırırken otogar bu ihtiyacı karşılayamıyor. Vanlılar otogarlarının bunu karşılamadığını belirterek, Van’ın tarihine yakışan daha büyük bir otogar yapılmasını isteyen Van esnafı küçük olduğu gerekçesiyle otogarın büyütülmesini istiyor. Firma sahipleri şehrin ve nüfusun büyüdüğüne dikkat çekerken aynı zamanda maliyetlerin artmasından dolayı hem kendilerinin hem de yolcuların sıkıntı yaşadığını ifade ediyor.

DEPREM SONRASI YAPILDI

Mevcut otogarın 2011 yılında yaşanan depremden sonra geçici olarak yapıldığını belirten esnaf, kalıcı yapılacak olan otogarın daha uygun bir yere, günün koşullarını karşılayacak şekilde planlanmasını istiyor. Seyahat firma işletmecisi Süleyman Olgun, “otogarın Van’ımıza yakışacak bir otogar olmadığını belirterek otogarın depremden sonra idareten yapıldı. Şu anda perişan bir haldeyiz. Ne doğru düzgün bir peronu var, ne de bir iletişimi var. Küçük geliyor, oturacak yer bulunamıyor. Yeni otogar şehrin ya girişinde ya da çıkışında geniş bir alanda yapılabilir. Bu terminalin yeri de büyüktür. Yapmak isterlerse burası da olur…”

Öğretmen atamalarında son dakika gelişmesi! Öğretmen atamalarında son dakika gelişmesi!

‘HALK GÜZELİNİ HAKEDİYOR’

Firma işletmecisi Halit Karagülle açıklamasında, depremden dolayı geçici olarak burayı yaptılar, öyle kaldı. Halkımız bunu hak etmiyor, daha güzellerini hak ediyor. Burada yolcunun oturacağı bir yer yok, alan yok, bekleme yeri yok. Terminal dediğin, içerde televizyonu, güzel oturma alanı, konforu olur. Urfa’ya, Malatya’ya, Erzurum’a helal olsun, kıskanmıyoruz ama biz de onlar gibi olalım.

İLÇE OTOGARLARI BİLE BİZDEN GÜZEL’

İşletmeci Musa Özaydın ise “Bizim otogarımız yer olarak güzel, şehre yakın, herkesin rahat ulaşabileceği bir yer fakat yerimiz dar. Bu otogar Van’a yakışmıyor. Van büyük bir şehir, geleni gideni çok, uluslararası olan bir yer. İranlı, Iraklı geliyor. Her gelen yolcu bu otogar niye küçük, Van’a yakışmamış diye soruyor. Bir firmanın 130 arabası var, diğerlerini de hesaba katarsan 240’ın üzerinde otobüs var. Alana bakıyorsun 30-40 araba yerleşebiliyor. İhtiyacımızı karşılamıyor.”

Naci Belin, “Türkiye geneli her tarafta iyi otogarlar var, maalesef bizim Van’da otogarın hali çok kötü, yer olarak yerimiz çok iyi, alanımız çok büyük ama otogarımız yok. Aynı yere güzel bir şey yapılmasını isteriz. Batıya gittiğiniz zaman ilçe otogarlarının bile Van otogarından daha güzel olduğunu görürsünüz.”

Cengiz Arslan, “ Otogar yerimiz büyük ama bir bölümüne karşıda görünen düğün salonu yapıldı. Bu yanlış bir şey. Düğün salonunun buradan kaldırılmasını, onun yerine ilimize yakışacak bir otogar istiyoruz. Peronlar araçlarımıza yetmiyor, eskiye göre daha çok firma var.”

Kaynak: AYDINLIK