Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG'ye destek çıkan Amerika, petrol yatakları için harekete geçti. Barış Pınarı Harekatı sırasında Suriye'nin kuzeyinden çekilen ABD ordusu, Suriye-Türkiye sınırındaki Aynularab'daki üssüne yerleşmesinin ardından Rakka'nın batısındaki üssüne de döndü.

ABD ordusunun, Barış Pınarı Harekatı sırasında Suriye'nin kuzeyindeki üslerinden çekilmesinin ardından terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki bölgelerde boşalttığı üslerine dönüş çalışmaları sürüyor. Suriye'nin kuzeyindeki Rakka ilinin batısındaki üssünü boşaltan ABD ordusu, bölgeye dönerek üs kurma çalışmasına başladı.

AMERİKA'NIN DERDİ PETROL


ABD ordusunun sevk ettiği ve aralarında personel taşıyıcı zırhlı araç, mayın temizleme aracı ve pikabın olduğu konvoy, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinden geçerek Rakka ilinin batısında yer alan Cezre üssüne ulaştı. Cezre üssüne varan konvoyda 25-30 ABD askeri olduğu görüldü. Anadolu Ajansı (AA), ABD ordusunun Suriye-Türkiye sınırındaki Aynularab'ın (Kobani) güneyindeki Sırrin beldesindeki silolar bölgesinde yer alan eski üslerine yeniden yerleştiğini duyurmuştu.

SURİYE'DEKİ ABD ÜSLERİ


Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Sırrin ve yakınlarındaki Sebit köyünde ABD'nin üsleri vardı. ABD, bu üsleri Barış Pınarı Harekatı sırasında boşaltmıştı. ABD askerleri, Barış Pınarı Harekatı başlayınca Sırrin'deki hava üssünü boşaltmış ve kullanılmasın diye bombalamıştı. ABD ordusu dün ayrıca Barış Pınarı Harekatı sırasında Suriye'nin kuzeydoğusundaki petrol bölgesinde durdurduğu devriyeleri de yeniden başlatmıştı.

NE OLMUŞTU?


Beyaz Saray'ın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtilerek, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak." ifadeleri kullanıldı.

DOĞRUDAN BU BÖLGELERDE OLMAYACAK


Açıklamada, DEAŞ'ı yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde olmayacağı vurgulandı.

ABD hükümetinin, Suriye'de tutuklanan DEAŞ mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığına ancak bu ülkelerin bu teröristleri almak istemediği belirtilen açıklamada, ABD'nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi.

Açıklamada, "Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı DEAŞ savaşçılarından sorumlu olacak." denildi.

TRUMP: PETROLÜ SEVİYORUM


ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye sınırında başkaları devriye atabilir. Bazı askerleri geride bıraktık, çünkü petrolü elimizde tutacağız. Petrolü seviyorum." dedi.

Trump, Missisipi eyaletine hareket etmeden önce Beyaz Saray'ın bahçesinde gazetecilere açıklamada bulundu. Suriye'deki ABD askerlerinin evlerine dönmesi istediğini vurgulayan Trump, "Açıkçası Suriye sınırında başkaları devriye atabilir. Ve Türkiye 1000 yıldır savaşıyor, bırakın sınırla uğraşsınlar. Biz uğraşmak istemiyoruz, biz askerlerimizi eve getirmek istiyoruz. Ve bazı askerleri geride bıraktık, çünkü petrolü elimizde tutacağız. Petrolü seviyorum. Petrolü elimizde tutacağız. Kürtlerle çalışıyoruz ve doğrusu Türkiye ile çalışıyoruz. Birçok ülke ile çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim