ABD Savunma Bakanı Ashton Carter İngiliz mevkidaşı Michael Fallon ile yaptığı görüşmenin ardından Londra’da düzenlediği basın toplantısında,ABD’nin bugüne kadar Kürtlerle yaptığı çalışmaların yetenekli ve motive kara güçlerine iyi bir örnek oluşturacağını söyledi.

Carter “Kuzey Suriye’de Kürtlerle yaptığımız çalışma verimli bir yaklaşımın örneği. Bu tam olarak Suriye’nin başka bölgelerinde diğer gruplarla yürütmek istediğimiz bir örnek” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın konuyla ilgili açıklama yapacağını duyuran Carter, “Son birkaç haftadır bu programı geliştirmenin yollarını arıyoruz. Bundan önceki çabalardan memnun değilim”diye konuştu.

Yeni plana göre ABD tarafından eğitilmiş muhalifler, IŞİD’e karşı küçük birimler halinde savaşmak yerine mevcut daha geniş Kürt ve Arap güçlerine eklemlenecek.

‘Programın odağı değişti’

Amerikan New York Times gazetesi, Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı ılımlı muhaliflerin eğitilerek silahlandırılmasını öngören 500 milyon dolarlık “eğit-donat” programından vazgeçildiğini yazmıştı.

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan bir Pentagon yetkilisi ise programının sona ermediğini, sadece“odağının değiştirildiğini” söyledi.

ABD yetkilileri yeni programda Suriyeli muhalifleri doğrudan ön saflarda savaşa göndermek yerine mevcutKürt ve Arap güçlerine asker toplamaya odaklanacaklarını bildiriyor. (BBC Türkçe)

Editör: TE Bilisim