Katar’dan yayın yapan Al Jazeera’nin İngilizce bölümü, Michael Pizzi imzalı özel haberinde, Irak’ın içerisinde olduğu durumu değerlendiren bir raporda Kürdlerin devletleşmesine değiniyor.

Michael Pizzi raporunda Irak hakkında şunları belirtiyor: ‘‘2014 Haziran ayından itibaren Irak’ta çok şey değişti. IŞİD Irak’ın birçok bölgesini ele geçirmeyi başardı. Kürd yönetimi, Peşmerge Güçleri’ni Kerkük’e geçirerek ‘Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Bölgeler’ in kontrol ve güvenliğini sağladı."

Raporda, Sykes-Picot anlaşmasının 100. yılı dolarken Kürd siyasi yönetiminin, 2016 yılında Güney Kürdistan’da bağımsız bir Kürd devleti ilan ederek tarihte kendilerine yapılan ihanete cevap olmak istedikleri belirtilmiş.

Michael Pizzi raporunun devamında, ‘‘Kürdistan’ın bağımsızlığa ulaşması bayağı sorunlu. Ama Kürd yönetimi bağımsız Kürdistan’ın ilanı için en güncel dönemin şimdi olduğuna ve ilan edilecek bir Kürd devletinin destekçilerinin güçlü olduğuna inanıyor’’ ifadelerine yer vermiş.

Gazeteci Pizzi Kürdlerin uzun bir süredir dile getirdiği; IŞİD saldırısından sonra Irak’ın federal sisteminin artık parçalandığı görüşüne ABD yönetiminin de artık kanaat getirdiği tespitinde bulunmuş.

‘‘Bağdat iktidarını her yönüyle güçlendirebilir hem dış politika hem de petrol gelirinde’’ diyen Michael Pizzi,‘‘ABD’nin Irak’ın bütünlüğünü koruma siyaseti Kürdistan’ın bağımsızlığını etkiliyor. Ancak IŞİD savaşı ve Irak hükümetinin hatalı politikası Kürdlerin haklı olduğunu herkese gösterdi. Özellikle de ABD yönetimine’’ değerlendrimesinde bulunuyor.

Michael Pizzi, Peşmerge Güçleri’nin IŞİD karşısındaki zaferi farklı bir durumu açığa çıkardığını ve Kürdleri bağımsız devlete yaklaştırdığını belirtiyor.

Gazeteci Michael Pizzi raporunda, Peşmerge Güçleri’nin binlerce km’ik bir coğrafyayı IŞİD’den temizlediğini belirterek, Peşmergelerin Kerkük ve Federal Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Bölgeleri de savunduğunu dile getirmiş. (basnews)

Editör: TE Bilisim