NASA'dan yapılan açıklamada, “14 Kasım'da (bu akşam) görülecek dolunay sadece 2016'nın değil, aynı zamanda 21. yüzyılın da en yakın dolunayı” ifadesi kullanıldı. Ay'ın, 25 Kasım 2034'e kadar Dünya'ya bu yakınlığa gelmeyeceğini ifade eden NASA'dan yapılan açıklamada, “Ay, ufka yakın olduğu süreçte ağaçların, evlerin ya da yerde duran diğer objelerin arasından gözlemlendiğinde doğal olmayan bir şekilde büyük gözükecek” ifadelerine yer verildi.

 

YÜZDE 14 DAHA BÜYÜK VE YÜZDE 30 DAHA PARLAK OLACAK

Ay, Dünya'ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünecek. 25 Kasım 2034'e kadar da Dünya'ya bu kadar yakın bir mesafeye gelmeyecek. Tabii ki durum sadece görsellikle ilgili değil. Öncelikle astrologların bu olaydan dolayı beklentileri var, ayrıca ayın çekim kuvveti nedeniyle insanların yaşayacağı sıkıntılar olabilir dahası yer hareketleri de bu dolunaydan etkilenebilir.

 

AY'IN ÇEKİM GÜCÜ ÖNEMLİ

Jeofizik mühendisi Oğuz Gündoğdu, güneş tutulmasının da depremle ilişkilendirildiğini ama depremler üzerinde daha çok ayın çekim gücünün etkili olduğuna dair çalışmalar bulunduğunun altını çiziyor. Gündoğdu, "Bu konuda ama araştırmalar devam ediyor. Ortada henüz kanıtlanmış çalışma yok. Ama med-cezir yeryüzünde çekim yaratıyor” diyor.

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden, Uzm. Psikolog Gizem Ünveren açıklamalarında şunları söylüyor:

"Dolunayın insan davranışı üzerinde etkisi olduğu pek çok kültür ve toplumda düşünülüyor. Kimileri insanı dengesizleştirdiğini iddia ederken; kimileri de insanların verimini artırdığını savunuyor. Bazı kaynaklarda eski dönemlerden beri birçok rahatsızlığın temelinde Ay evreleri olduğu belirtilir. Buna açıklama olarak dolunay dönemlerinde Ay'ın çekim kuvvetinden dolayı beyin omurilik sıvısında birtakım değişimler meydana geldiği; bu değişim kafatası içinde bir basınç etkisi yarattığı ve Full Moon Madness yani “Dolunay Çılgınlığı”durumunun oluştuğu iddia edilir. Ayın en büyük bilimsel etkilerinden biri olan gelgit veya med cezir vücudunun yüzde 70'i su olan insanoğluna da etki eder. Özellikle kalp ve şeker hastaları, sinir sistemindeki hücrelerin işleyiş düzeni bozulduğu için dengesizliklerle karşılaşırlar."

 

KADINLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

-Kadınlar dolunay dönemlerinde daha duygusal olur ve daha çabuk ağlarlar.

-Dolunayla birlikte baş ağrıları artar ve kadınlar daha stresli bir hale gelir.

-Dünya genelinde doğum sayısı bu dönemlerde yüzde 20 oranında artış gösterir.

-Dolunayla birlikte adet görme düzeni bozulur.

-Östrojen oranında artışa neden olur ve bu sebeple cinsel arzular fazlalaşır.

Dolunayın insanlar üzerinde bıraktığı etkiler negatif taraflarıyla sınırlı değildir.

Ayın tam yüzünü dünyaya döndüğü evrelerde insanların bir işe odaklanmakta ciddi konsantre sağladığı, ilham kaynağı olduğu ve meditasyon anlamında bir şeyler ile bağ kurulabilecek durumlar yarattığı biliniyor. Bu anlamda pozitif etkileri insanlar üzerinde görülebiliyor.

 

SÜPER AY NEDİR ?

Bu görsel şölen hakkında Okyanus Koleji Avcılar Kampüsü bünyesinde bulunan, Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi'nde (UBAM) görev yapan Astronom Abdullah Karalar bilgiler vererek konuya açıklık getirdi.

Astronom Abdullah Karalar; "Bildiğiniz üzere ay dünyanın etrafında belirli bir yörüngede hareket etmektedir. Bu hareketi sonucunda ay 28 günlük süreçte 5 farklı evrede gözlemlenir. Evrelerden bir tanesi de dolunaydır.
Ayrıca Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesi elips şeklindedir ve Dünya bu şeklin tam merkezinde değildir. Dolayısıyla Ay, Dünya etrafında dolaşırken belli periyotlarla Dünya'ya yakınlaşıp uzaklaşır. En yakın olduğu dönemde 356 bin km uzaklıkta iken en uzak olduğu dönemde 407 bin km uzaklıktadır.

Ay'ın Dünya' ya en yakın olduğu pozisyonuna "yerberi" denmektedir. Süper Ay dediğimiz şey ise bu iki astronomik olayın anda anda gerçekleşmesidir. Yani Ay, yerberi pozisyonunda iken dolunay evresinde ise astronomide buna "Süper Ay" denir" şeklinde bilgiler verdi.

 

SÜPER AY'I NASIL GÖZLEMLEYEBİLİRİZ ?

Bu olayın nadir gerçekleşen bir olay olduğunu vurgulayan UBAM Astronomu Abdullah Karalar, bir önceki Süper Ay'ın 1948 yılında gerçekleştiğini ve 21.yüzyılda bir daha böylesine büyük bir Süper Ay'ın olmayacağını belirtti.

Bu harika doğa olayını gözlemlemek isteyenlerin saat 17:30 - 02:00 saatleri arasında gökyüzünde Ay'ı aramaları gerekecek. Süper Ay'ın normal zamanlara göre daha büyük olduğunu fark etmek isteyenlerin, Ay'ın ufkun üzerine çıktığı andan itibaren yani 17:30 ile 18:00 saatleri arasında gökyüzüne bakmalarını tavsiye eden, Astronom Karalar
"Yüzde 14'lük fark, ancak çevremizde bulunan ağaç, ev gibi cisimlerin yanında ayı görüp, kıyaslayarak fark edebileceğimiz bir orandır" dedi.


 

EDWIN HUBBLE TELESKOPU SÜPER AY GÖZLEMİ İÇİN HAZIR

Ayrıca gecenin ilerleyen saatlerinde, Okyanus Koleji Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi'nden teleskop ile ay gözlemi yapacaklarını, katılmak isteyen ziyaretçilerin Türkiye'nin en büyük 5 teleskopundan biri olan "Edwin Hubble" teleskopu ile Süper Ay gözlemi yapabileceklerini belirtti.

 
Editör: TE Bilisim