23 ülkeden 135 gözlemcinin takip ettiği pazar günü gerçekleşen referandumda halkın yüzde 96.77’si “Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına razı mısınız” sorusuna “evet” cevabı verdi. Katılım oranının yüzde 83.1 olduğunu açıklayan Seçim Komisyonu Başkanı Mikhail Malişev, halkın yüzde 96.77'sinin Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya katılması yönünde oy kullandığını, yüzde üçünün ise Ukrayna'nın bir parçası olarak kalınması için oy verdiğini söyledi.

Rusya yanlısı Kırım yönetimi, bu sabah Moskova’ya resmi başvuruda bulunarak, bölgenin Rusya Federasyonu’na katılmak istediğini bildirdi. Kırım Başbakanı Sergey Aksinov, Twitter hesabından dün akşam yaptığı açıklamada, “Yarın (bugün) bir Kırım parlamento delegasyonu Rusya’ya uçacak ve Rusya Federasyonu’na katılmak için resmi başvuruda bulunacak” demişti. Kırım’da seçimi takip eden Rus milletvekili Frants Klintseviç ise, “Kırım ile Rusya’nın birleşmesini için gerekli hukuki düzenlemeleri Mart sonuna kadar tamamlayacağız” diye konuşmuştu.

Ayrıca Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım'da görev yapan Ukrayna askerlerinin bölgeden tahliye edileceğini açıkladı.

Editör: TE Bilisim