Başbakan Erdoğan, bu ziyarette bir başka sürpriz de yaparak Kürt açılımı ve Suriye konularında kritik görevleri bulunan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı da heyetine dahil etti.

FİDAN REYHANLI DOSYASINI MASAYA KOYDU

ABD ziyaretinin sürprizi MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın da Beyaz Saray'a gelen başbakan heyetinde bulunması idi. Vatan gazetesinden İlhan Tanır'ın haberine göre; Washington'da ABD yönetimine yakın bazı kaynakların yaptığı değerlendirmelere göre, Fidan'ın bu gezide bulunmasının en önemli nedeni, Suriye ile ilgili dosyalardı. Ayrıca Reyhanlı'daki patlamalar sonucu gözaltına alınan şüpheliler ile ilgili kimlerin ve neden sorumlu oldukları noktasında bulguların daBeyaz Saray'da en yüksek düzeyde sunuldu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsüne hafta başında Reyhanlı şüphelilerin tutuklanması ile ilgili sorduğu soruya''değerlendirmek için daha erken'' demesi gözlerden kaçmamıştı. ABD yönetiminin Fidan'ın sunduğu Reyhanlı dosyasından sonra ikna olup olmadığını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

GENELKURMAY 2. BAŞKANI'NIN YERİNE FİDAN

Bilindiği gibi, Başbakan'ın resmi dış gezilerinde Genelkurmay 2. Başkanı kendisine eşlik ediyordu. Hakan Fidan'ın, Erdoğan'ın ekibinde yer alarak Beyaz Saray'a girmesinin yanı sıra Genelkurmay 2. Başkanı'nın yerine Başbakan'ın yanında bulunması da bir ilk olma özelliği taşıyor.

KİMYASAL SİLAHLAR KONUSU

Suriye konusunda yine Washington kaynaklarının söylediklerine göre Türkiyetarafının son zamanlarda iddia ettiği kimyasal silahların Suriyeliler üzerinde kullanıldığı iddialarını da görüşüldüğü sanılıyor. Geçen hafta Türk basınına yansıyan bazı haberlere göre Ankara Adli Tıp'ta bazı Suriyeliler üzerinde ilk testler sonucu bazı kimyasal silah bulgularına ulaşıldığı haberleri yansımıştı.

ABD'DEN EL NUSRA SORUSU

Diğer yandan Amerikalı taraf da Suriye konusunda bazı zor sorular sordu. Bu soruların başında ise, Washington'daki eski bir yönetim görevlisinin aktardığına göre, El Kaide bağlantılı El Nusra savaşçıları veya diğer başka cihadistelementlerin Türkiye üzerinden Suriye'ye sızmaları geldi. Bütün bu istihbari konulardan dolayı da, bir MiT müsteşarı tarihte ilk kez Beyaz Saray'da boy göstermiş oldu.

Editör: TE Bilisim