İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, cumhurbaşkanlarının başkanlığında yapılacak 3. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısı çerçevesinde Türkiye'ye gelecek. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, İran'a resmi bir ziyarette bulunacak. İran'daki yeni pazar nedeniyle TÜSİAD da, bu ülkeye bir heyet gönderecek.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, görevinin sona ermesi nedeniyle gazetecilere bu akşam büyükelçilikte bir veda resepsiyonu verdi. Bikdeli, sohbeti sırasında Türkiye ile İran arasında ilişkilerin daha ileri noktalara taşınması için yapılan temaslar konusunda da bilgi verdi. Buna göre; İran Dışişleri Bakanlığı Asya ve Pasifik'ten Sorumlu Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, hafta içinde Dışişleri Bakanlığı'nda temaslarda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Rahimpur başkanlığında yapılan heyetler arası toplantılarda, 2016 ziyaret programları üzerinde de mutabakata varıldı. Toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü. 2016 yılının ilk yarısı içinde Başbakan Davutoğlu İran'a resmi ziyarette bulunacak. 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de, Türkiye'ye gelecek. 3. YSDİK toplantısına Ruhani ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birlikte başkanlık edecek. Aynı dönem içinde Türkiye - İran Karma Ekonomik Kurul toplantısı da Ankara'da yapılacak. Toplantıların tarihleri önümüzdeki günlerde netleştirilecek.

 

TÜSİAD İRAN'A GİDİYOR

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği de, ambargonun ardından önemli bir pazar haline dönüşen İran'a ziyarette bulunacak. Bu ziyaretin takviminin önümüzdeki hafta içinde netleştirilmesi bekleniyor. 

Büyükelçi Bikdeli, ''Yaptırımların olduğu dönemde bile 23 milyar dolar bir ticaret hacmini tecrübe ettik. 35 milyar dolarlık ticaret hacmi ulaşılabilir bir rakamdır. Tahkim sonuçlandı. Bundan sonra enerji alanındaki işbirliğimiz hızlanarak devam edecek. Yaptırımlar döneminde Türkiye İran halkının yanında yer aldı. Bunu unutmayacağız. Bir an önce harekete geçmeniz ve bu büyük pazarı rakiplerinize kaptırmamanız lazım'' dedi.

 

İSRAİL ELEŞTİRİSİ

Büyükelçi Bikdeli, soru üzerine diplomatik bir dille Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini düzeltmemesi gerektiğini de söyledi. Bikdeli, Suriye'de terör örgütü PYD'nin faaliyetleri konusunda ise Türkiye'nin endişelerini anladıklarını dile getirdi. Bikdeli, Türkiye ile Suudi
Arabistan arasındaki ilişkilerden ise tedirgin olmadıklarını ifade etti.

Kaynak: Milliyet

Editör: TE Bilisim