Başbakan Binali Yıldırım, bugün akşam saatlerinde geleceği Moskova’da yarın yoğun temaslarda bulunacak.

Başbakan Yıldırım’ın Rusya ziyareti, KKTC ve Azerbaycan ziyaretlerinden sonraki ilk yurt dışı gezisi olacak. 

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonraki ilk Başbakan gezisi olacak olan ziyarette gündem başlıkları arasında iki ülke arasındaki normalleşme süreci ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere bölgesel ve küresel güncel konuların yer alması bekleniyor.

 

ÇARŞAMBA GÜNÜ KAZAN'A GİDECEK

Beraberinde çok sayıda bakan ile Moskova’ya çıkarma yapacak olan Başbakan Binali Yıldırım, Salı günü gerçekleştireceği Moskova programından sonra Çarşamba günü sabah Kazan’a geçerek burada da günü birlik temaslarda bulunup yurda geri dönecek. 

Başbakan Binali Yıldırım’ın Kazan temasları sırasında Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un da katılacağı DEİK organizasyonunda iş forumu da düzenlenmesi bekleniyor.

 

RUSYA'DAKİ İŞ DÜNYASININ BEKLENTİSİ ÇALIŞMA İZİNLERİ

Öte yandan Rusya’da faaliyet gösteren Türkiye iş dünyasının gözü bu temaslardan çıkacak olan çalışma vizeleri ve Türkiye vatandaşı çalıştırma izinlerinin yeniden hayata geçirilmesi olacak.

Son olarak İstanbul’da yüz yüze görüşen ve geçtiğimiz hafta içerisinde üç kez telefon ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ortaya koyduğu 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin yakalanması için kilit rol alacak olan iş adamlarının bu temaslardan en önemli beklentisi “Türkiye vatandaşları için çalışma vizelerinin yeniden verilmesi, Türkiye firmalarına ve vatandaşlarına uygulanan çalıştırma yasağının kaldırılması” yönünde atılacak adımda olacak.

 

TARIMCILARIN BEKLENTİSİ DOMATES YASAĞI

Rusya ile yoğun bir şekilde çalışan Türkiyeli çiftçilerin gözü de bu görüşmelerden çıkacak “domates yasağı kaldırıldı” açıklamasında olacak.

Geçtiğimiz ay Soçi’de düzenlenen Dünya Tahıl Forumu’na katılan Tarım Bakanı Faruk Çelik, Rus mevkidaşı Aleksandr Tkaçev ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrası Başbakan Binali Yıldırım’ın Moskova ziyaretini işaret etmiş ve bu temaslar sırasında birçok yasağın kaldırıldığının ilan edilmesini beklediklerini dile getirmişti. Şuanda hükümet kararı ile Türkiye’den Rusya’ya ithalatı yasak olan 11 ürün bulunuyor ve bunlardan en çok dikkat çekeni ise domates.

Aynı zamanda Türkiye’nin Rusya’dan kırmızı et alımının da masaya yatırılacağı görüşmelerde Türkiye tarafının tutumu öncelikle yasakların kaldırılması ve sonrasında yeni konuların konuşulması şeklinde. Türkiye’nin Rusya’dan yılda 50 bin ton kırmızı et ithal emesi bekleniyor.

 

RUBLE VE TL İLE TİCARET

Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıklıkla dile getirdiği yerel para birimleri ile ticaret konusunda da Moskova’daki görüşmelerin ana konulardan birisi olması bekleniyor. Hem Rusya’da hem de Türkiye’de bir türlü ateşi dinmeyen dolar ve Euro’nun kur etkisini kırmak için iki ülkenin yerel para birimleri ile ticaretin yaygınlaştırılması için formüller masaya yatırılacak.

 

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DE BEKLENTİSİ

Rusya’da Türkiye iş dünyasının lokomotif sektörü olan müteahhitlik sektörünün de gözü bu temaslarda alınacak bazı kararlarda olacak. Özellikle 1 Ocak 2016’da hayata geçen Türkiye firmaların ihalelere katılma ve Türkiyeli işçi çalıştırma yasağının kaldırılmasını bekleyen müteahhitlik sektörü alınacak bu karar ile piyasanın çok kısa bir süre içerisinde tekrar canlanacağını ümit ediyor.

Türkiyeli inşaat firmaları şuanda sadece kriz öncesi aldıkları projeleri devam ettirebiliyor, yeni ihalelerde yer alamıyorlar. Türkiyeli işçi çalıştırma hakkı ise sadece hükümet kararı ile oluşturulan beyaz listede yer alan firmalara tanınıyor.

Editör: TE Bilisim