Gürcistan'da 5,3 trilyon metreküplük dev doğal gaz rezervi bulunduğu iddia edildi. Gürcistan Gaz ve Petrol Milli Ajansı Başkanı Giorgi Tatişvili, ülkede devasa doğalgaz rezervleri bulunduğunu ileri süren ABD menşeli "Frontera Resources" şirketinin henüz kendilerine konuyla ilgili resmi bilgi vermediğini söyledi.

Gürcistan Gaz ve Petrol Milli Ajansı Başkanı Giorgi Tatişvili, ülkede devasa doğalgaz rezervleri bulunduğunu ileri süren ABD menşeli "Frontera Resources" şirketinin henüz kendilerine konuyla ilgili resmi bilgi vermediğini söyledi.

Tatişvili, "Frontera Resources şirketi, doğalgaz rezervlerine ilişkin henüz bize resmi bir bildirimde bulunmadı. Şirketin, Gürcistan yasalarına uyması ve bize resmi olarak bilgi vermesi gerekiyor" dedi.

Gürcistan'ın doğusundaki Kakheti'de doğalgaz ve petrol araştırmasını yapan Frontera Resources şirketi, 8 Ekim'de yaptığı açıklamada bölgede 3,8 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğunu iddia etmiş, daha sonra söz konusu rakamı 5,3 trilyon metreküpe yükseltmişti.

Atlantik Konseyi Dinu Patriciu Avrasya ve Küresel Enerji Merkezi uzmanlarından Ariel Cohen, 18 Kasım'da sunduğu "Karadeniz Bölgesi ve Ötesinde Batılı Bir Enerji Stratejisi Geliştirmek" başlıklı raporunda da bu iddialara yer vermişti.

 

'TÜRKİYE'YE DE İHRAÇ EDİLEBİLİR'

Rezervlerin Gürcistan'ın Rusya'ya enerji bağımlılığına son verebileceğine işaret eden Cohen, "Doğalgaz rezervleri bağımsız kaynaklardan da onay alır ve jeopolitik sorunlar başarıyla çözülürse düşük gelirli ülke Gürcistan, doğalgaz ithal eden bir ülkeden doğalgaz ihracatçısına dönüşebilir. Kakheti bölgesi, Türkiye, Romanya, Ukrayna ve Avrupa pazarlarına ihracat yapabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Gürcistan'ın elindeki kaynaklarla Karadeniz ve diğer ülkeler için enerji kaynağı haline gelebileceğine dikkati çeken Cohen, "Gürcistan'ın güçlü bir lidere, şeffaflığa, iyi yönetime ve hukukun üstünlüğüne ihtiyacı var. Bunlar olmadan yabancı yatırımların artması mümkün değil" demişti.

Yaklaşık 20 yıldır Gürcistan'da doğalgaz ve petrol araştırması yapan Frontera Resources şirketi, daha önce de benzer iddialarda bulunmuş ancak bazı Gürcü uzmanlar, ülkede söz konusu miktarda doğalgaz rezervinin bulunmasının mümkün olmadığını ileri sürmüştü. Öte yandan şirketin iddiası, ilk kez Atlantik Konseyi'ne sunuldu.

Şirketinin tahminlerinin doğru çıkması durumunda Gürcistan, Azerbaycan'dan üç kat fazla doğalgaz rezervine sahip olacak.

Diğer yandan Gürcistan'da yayın yapan "Business Week News" internet sitesindeki habere göre, Azerbeycan Petrol Araştırma Merkezi Başkanı İlham Şaban, Gürcistan'da bu kadar büyük doğalgaz rezervinin keşfinin mümkün olmadığını kaydederek Frontera Resources şirketinin söz konusu iddiaları enerji piyasasında puan kazanmak amacıyla ortaya attığını savundu.


KAYNAK-HABER VAKTİM

Editör: TE Bilisim