Yemen'de açlık, çocukları da derinden etkiliyor. Başkent Sana'daki bir hastane yatağında yatan Feyd Samim de bu açlığın en büyük göstergelerinden biri hâline geldi. Hastaneye götürülene kadar hayatını kaybetmemesi bile şans olarak görülen 7 yaşındaki kötürüm çocuk, yalnızca yaşı kadar kiloya sahip.
Sana'nın 170 kilometre kuzeyindeki Cevf kentinden gelen aile, 2015'ten bu yana iç savaşın sürdüğü ülkedeki sayısız denetleme noktalarından ve hasarlı yollardan geçmek durumunda kaldı.
Beslenmekte zorlanan aileyse, Feyd Samim'in tedavisi için bağışlara ve dış yardımlara umut bağlamış durumda. İç savaşta altıncı yılını doldurmak üzere olan ülkenin yüzde 80'inin de yardımlara muhtaç olduğu düşünülürse konjonktür pek iç açıcı değil. Birleşmiş Milletler'e göre, dünyanın en büyük insani krizi Yemen'de yaşanıyor.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun İran destekli Husilerle sürdürdüğü iç savaş 100 binden fazla insan ölümüne neden olurken, yaklaşık 30 milyon kişinin yaşadığı ülke hâlâ siyasi birliğini sağlayabilmiş değil.
İNTERNET HABER
Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2021, 12:48
Irak, Suriye, Yemen, Lübnan, Afganistan, Libya, Mısır, Sudan ve daha niceleri... İç savaşlar, kargaşalar, çatışmalar, kaos, huzursuzluk, bombalı saldırılar, intihar saldırıları, yol kesmeler, adam kaçırmalar, göç, intihar, yokluk, yoksulluk, sefalet, kaçakçılık, fanatizm, bağnazlık, tutuculuk, aşırılık, ötekileştirme, ayrımcılık, ırkçılık, mezhepçilik, grupçuluk, hizipçilik.... Yani ne ararsanız maalesef ama maalesef İslam dünyasında var. Bütün güzellikler, bu kötüluklerin arasında kaybolup gidiyor. Coğrafyalar yıkılır, doğa katlediliyor, ormanlar yanıyor, tarihî yerler tahrip oluyor, binlerce yıllık birikimler yok oluyor. Gözümüzü çevirip bakalım İslam dünyasının durumu bundan farklı mı? Elbette hayır. Acaba tüm bunlar neden hep bizim müslüman coğrafyalarda var. Ezberci ve hazır cevap olanlar hemen şu cevabı verecek : Dış güçler... Evet dış güçlerin de payı var ama bizim müslüman toplumlarımızda hiç mi hata yok. Mesela adalet, mesela hoşgörü, mesela kardeşlik, mesela barış, mesela hak ve hukuk, mesela hakça paylaşım, mesela dayanışma, mesela sevgi ve saygı, mesela insan hakları, mesela üretim, mesela gayret ve çalışkanlık olsaydı bütün o müslüman coğrafyalar bu halde olurdu muydu? Neden insanlar Avrupa'dan İslam dünyasına göç etmez de, hep İslam dünyasından Avrupa'ya göç eder? Böyle mi örnek olunacak dünyaya. İslam coğrafyaları bu kafayla yüz yıl daha böyle kalacak. Medeniyet değerlerine, insanlığa, fazilet ve erdemlere dönmekten başka yol var mı? İnsan bu duruma gerçekten üzülüyor. Yüz milyonlarca kadın, çocuk, erkek yokluk, sefalet, açlık ve perişanlık içinde. Milyonlarca insan birçok coğrfyada çadırlarda. Bunun çözümü İslam dünyasında 10 lira 20 lira sadaka toplamak değil, İslam dünyasının aklını başına alıp kendine gelmesidir.