Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) siyasi partilerin, ortak Cumhurbaşkanı adayı Fuad Masum, Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı seçildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜRTLERE VERİLİYOR

Dün yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimi Kürt parlamenterlerin isteği üzerine bugüne ertelenmişti. Bugün toplanan Irak Parlamentosu, Fuad Masum’u Cumhurbaşkanı seçti. Irak’ta yazılı olmayan bir kurala göre Cumhurbaşkanlığı Kürtlere, Parlamento Başkanı Sünni Araplara ve Başbakanlık görevi de Şiilere veriliyor.

PARTİLER BU KURALI DESTEKLİYOR

Anayasa’da böyle bir anlaşma yer almamış olsa da, Kürt, Şii ve Sünni siyasi partiler bu kuralı destekliyor. Irak Anayasa’sına göre Parlamento Başkanı’nın seçilmesinden sonraki 30 gün içinde yeni Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı’nın seçilmesinden yaklaşık iki hafta sonra da yeni Başbakan’ın hükümet kurmak için görevlendirilmesi gerekiyor.

TALABANİ'NİN ÇOCUKLUK ARKADAŞI

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi 76 yaşındaki Masum, Celal Talabani'nin çocukluk arkadaşı olarak biliniyor. Masum ile Talabani'nin yolları, siyasette de kesişti. Talabani'nin sağ kolu olarak bilinen Mahsum, şimdi halefi olarak onun yerine Irak'ın yeniCumhurbaşkanı olmaya hazırlanıyor.

TALABANİ'NİN İZLEDİĞİ SİYASETİ TAKİP EDECEK

Masum'un üzerinde Talabani'nin büyük bir etkisi olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle Masum'un, Irak cumhurbaşkanlığı makamına geçmesi durumunda, Talabani'nin izlediği siyaseti takip edeceği belirtiliyor.

İRAN'A YAKIN

Kürt medyasında çıkan haberlerde, KYB Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih'in ABD'ye yakın olduğu, bu nedenle İran'a daha yakın olan Masum'un, Cumhurbaşkanı adayı seçildiği ileri sürüldü.

Editör: TE Bilisim