Irak'da yeni Başbakan Haydar el İbadi'nin kabinesi parlamentodan güvenoyu aldı.

Başbakan İbadi, oylama öncesi yaptığı konuşmada Kürt yönetimiyle yaşanan sorunları çözme ve ülkede terör estiren Irak Şam İslam Devleti örgütünü alt etme sözü verdi.

Kürt yönetciler de, destek kararı alınca İbadi'nin hükümet programı 280 milletvekilinin katıldığı oturumda 177 oyla kabul edildi.

Yeni kabineye, merkezi hükümet ile Federal Kürdistan Bölge Yönetimi arasındaki tüm sorunların 3 ay içinde çözülmesi koşuluyla destek verdiklerini aktardı.

Kürt yöneticiler ayrıca merkezi hükümetin federal bütçeden kendilerine aktarması gereken ancak dokuz aydan uzun süredir aktarmadığı parayı da bir hafta içinde kendilerine göndermesini talep etti.

ZEBARİ BAŞBAKAN YARDIMCISI 

Sünni siyasetçi Salih el Mutlak ve Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden eski dışişleri bakanı Hoşyar Zebari başbakan yardımcları oldu.

Eski başbakan Nuri el Maliki, Sünni Usame el-Nuceyfi ve seküler blok temsilcisi İyad Allavi ise, cumhurbaşkanı yardımcılığı görevine getirildi.

İKİ ÖNEMLİ BAKANLIK BOŞ 

Kabinede içişleri ve savunma bakanlığı gibi önemli pozisyonlar konusunda uzlaşma sağlanamadı. Haydar el İbadi bu görevleri yürütecek isimlerin de, bir hafta içinde belli olacağını söyledi.

Kaynak: 
Editör: TE Bilisim