Devlet radyosu, Federal Kürdistan Başkanı Barzani’nin, Kürtler’in bir devlete sahip olmalarının hiçbir zaman bu kadar yakın olmadığına ilişkin sözlerini değerlendirirken, bunun Irak ve bölgenin istikrar ve güvenliğinin yararına olmayacağınısavundu.  

İran devlet radyosu, Sykes-Picot’un 1’inci Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun Ortadoğu’daki topraklarını paylaşmak amacıyla İngiltere ve Fransa arasında gizli olarak imzalandığını vurguladı.  

Radyo, Irak ve Suriye’de oluşturulan krizin, Sykes-Picot anlaşması amacına uygun yeni sınırların oluşturulması ve bölgenin çatışma ortamına sürüklenmesi için sultacıların yeni komplolarının bir parçası olduğunu savundu.  

Yorumda “birleşik Irak devleti düşmanlarının IŞİD’in ülkeye egemen mezhebi ve etnik ayrışımların bir sonucu olarak ortaya çıktığını” iddia edilirken, şu görüşler ileri sürüldü: 

"Irak’ta etnik ve mezhebi tüm gruplar; Sünniler, Şiiler, Kürtler, Ezidiler’in tümü IŞİD teröründen çok ağır darbeler almışlardır. Irak’ın etnik yapısı ise Irak düşmanları ve sultacılar için bir bahane olmuştur. 

Hatta bugün Mesut Barzani tarafından dillendirilmekte olan Irak’ın parçalanması ve ilk etapta bir Kürt devletinin oluşması bile yine ilk etapta Barzani ve Kürt kavminin kendi zararına olacaktır.” 

Yorumda, bağımsız Kürdistan devletinin uluslararası düzlemde ve bölgede olduğu gibi Kürdistan Bölgesi’nde de karşılık bulmadığı iddiasında bulunuldu. (Rudaw)

Editör: TE Bilisim