İran ile Batı arasındaki ilişkilerde yumuşama sağlayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Pazartesi günü Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunacak. Ağustos 2013'den beri görevde bulunan Ruhani'nin ziyareti sırasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğine ilişkin altı anlaşma imzalanacak. Görüşmelerde Suriye ağırlıklı bir gündem maddesi oluşturacak.

GÜL VE ERDOĞAN'LA BİR ARAYA GELECEK

Üst düzey bir heyetin eşlik edeceği Hasan Ruhani, gelecek hafta başında Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında mevkidaşı Abdullah Gül'ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek. Başbakan Erdoğan'ın Ocak ayında İran'a yaptığı ziyaret sırasında Ruhani ile de buluşmuştu.

6 ANLAŞMA İMZALANACAK

Bu arada Türkiye-İran Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın da yapılacağı ziyaret sırasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğine ilişkin altı anlaşmanın imzalanacağı belirtilirken anlaşmaların kapsayacağı alanların arasında enerji de bulunduğuna dikkat çekiliyor.

TÜRKİYE VE İran'IN SURİYE POLİTİKASI FARKLI

İran Cumhurbaşkanı Ruhani le yapılacak görüşmelerde iki ülkenin çok farklı politikaları izledikleri Suriye çok önemli bir konuyu oluşturacak. Tahran, Esad rejiminin başlıca bir destekçisi iken Ankara'nın yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Beşar Esad'ın gitmesi gerektiğini düşünüyor.

NÜKLEER PROGRAM VE İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU DA MASADA

Ankara'daki görüşmelerde iki ülke arasında bazı görüş ayrılıklarının da bulunduğu İran üzerinde durulması bekleniyor. İran'ın nükleer programı ile ilgili son gelişmelerin ele alınacağı ziyaret sırasında gündeme gelecek konuların arasında Mısır ve İsrail-Filistin sorunu da bulunuyor.

İRANLI YETKİLİ: TÜRKİYE GAZ İTHALATINI ARTIRMAYA İSTEKLİ

Ruhani ziyaretine ilişkin hazırlıklar çerçevesinde Çarşamba günü Türkiye'yi ziyaret eden ve Başbakan Erdoğan ve ilgili Bakanlar ile görüşen İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmut Vaezi, enerji işbirliği konusunun da gündeme geldiği görüşmelere ilişkin olarak "Türk yetkilileri, İran'dan gaz ithalatını artırmaya istekli" dedi ve ülkesinin de talebi karşılamaya hazır olduğunu ekledi.

İranlı PressTv'ye göre, Bakan Vaezi ayrıca, İran'ın doğalgazın Avrupa'ya taşınması konusunda Tahran ile Ankara arasında müzakerelerin devam ettiğini de anlattı.

TİCARET HACMİNDE GERİLEME VAR

Öte yandan, Ruhani'nin ziyaretinin ikili ticaret hacminin artırılması açısından önem taşıdığı belirtiliyor. Fars Haber Ajansı, iki ülkenin ticaret hacmini 2015 yılı itibariyle 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerine dikkat çekiyor.

Ancak TUİK verilerine göre, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminde kayda değer bir düşüş oldu. Nitekim 2012 yılında 21.9 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi geçen yıl yüzde 34 gerilerek 14.6 milyar dolara kadar indi.

Bu yılın ilk dört ayında da benzer bir eğilim gözleniyor. Ocak-Nisan ticaret hacmi, geçen yılın eş dönemine görü yüzde 17.8 azalarak 5.2 milyar dolardan 4.3 milyar dolara düştü.

Bu arada, iki ülkenin son yıllarda başta enerji olmak ekonominin yanı sıra güvenlik, eğitim ve kültür alanlarında da işbirliğini artırdığı belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim