İran doğalgazının Türkiye'ye ihracatı yapılan terminalin Müdürü Sadık Ekberpur, Türkiye'ye gaz ihracatını önemli ölçüde artıracak teknik potansiyele sahip olmadıklarını açıkladı.

Mehr'in haberine göre, 25 yıllığına yapılan anlaşma gereği İran'ın Türkiye'ye günlük 30 milyon metreküp gaz ihraç ettiğini belirten Ekberpur, bu anlaşmaya bağlı olduklarını ve komşu ülkeye yıllık 10 milyar metreküp doğal gaz vermeye çalışacaklarını dile getirdi.

 

İRAN'DAN NE KADAR DOĞALGAZ TEMİN EDİLİYOR?

2014'te Türkiye'ye 9 milyar metreküp doğalgaz ihraç ettiklerini hatırlatan İranlı yetkili, Türkiye'nin tükettiği gazın yüzde 30'unun İran'dan temin edildiğini kaydetti.

 

GAZIN YÜZDE 30'U İRAN'DAN

Gaz ihracatının artırılması için Güney Pars yatağından yararlanabileceklerini belirten Ekberpur, "Gazı Güney Pars'tan Türkiye'ye ihraç edebilmek için 1800 kilometre boru hattı ve 17 terminal inşa etmemiz gerekiyor" dedi.

 

‘MÜZAKERE MASASINA OTURMAYA HAZIRIZ'

İran Ulusal Doğalgaz Şirketi Uluslararası İlişkiler Direktörü Azizullah Ramazani, dün SANA ajansına yaptığı açıklamasında, mevcut anlaşma kapsamında Türkiye'ye daha fazla doğalgaz veremeyeceklerini açıklamıştı. Ancak yeni anlaşma için müzakere masasına oturmaya hazır olduklarını belirten Ramazani, "Türkiye gaz ihracatının artırılmasını talep ediyorsa bu konuyu üretim kapasitelerimize dayanarak incelemeye hazırız" demişti.
 

‘İKİNCİ HAT 10 YIL ALIR'

Öte yandan Financial Tribune'a konuşan İran ve Avrasya Araştırmaları Enstitüsü uzmanı Shuaib Bahman, İran ve Türkiye arasındaki mevcut doğalgaz boru hattının tam kapasite çalıştığını belirterek, "Yani İran'ın Türkiye'ye ihracatını artırması için ikinci hattı çekmesi gerekiyor, bu da yaklaşık 10 yılını alır" dedi.

Rusya'nın Türkiye'ye gaz ihracatını durdurması olasılığını yorumlayan Bahman, Türkiye'nin Rusya'dan yıllık 16-17 milyar metreküp gaz aldığını, bunun toplam ihtiyacının yüzde 56'sı olduğunu vurguladı.


KAYNAK-İNTERNET HABER

Editör: TE Bilisim