Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı gruplar, ele geçirdikleri bölgelerle Irak ile Suriye arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

Irak ile Suriye arasında hali hazırda 4 sınır kapısı bulunuyor. Velid KapısıIrak ordusu, Peşhabur ve Yağrubiye kapıları ise peşmergenin kontrolünde. Kaim Sınır Kapısı ise IŞİD'in elinde. Örgüt bu kapının Suriye tarafındaki Ebu Kemal Kapısı'nı da kontrolünde bulunduruyor. Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde etkinliğini artıran örgüt, Kaim Sınır Kapısı'yla Suriye ile Irakarasında direkt bağlantı yolu sağlamış oldu. Örgüt, Suriye'deki Rakka kentinden, Irak'ın Ramadi kentine kadar olan büyük alanı kontrolüne almış durumda.

Suriye'de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr ez-zor kentleri örgütün kontrolünde. Irak'ta ise Sünni Arap bölgesinin önemli bir kısmı IŞİD'in eline geçti. Anbar eyaletinin Felluce ve Ramadi kentleriyle ülkenin en büyük ikinci kenti Musul, Beyci Rafinerisi'nin bulunduğu Tikrit veTelafer ile Selahaddin ve Diyala'nın bazı bölgeleri IŞİD'in hakimiyet alanına giriyor.

DİREKT GEÇİŞ KORİDORU

IŞİD örgütü, Irak ve Suriye'de ele geçirdiği bölgelerle iki ülke toprakları arasında direkt geçiş imkanına sahip oldu. Örgütün etkinlik alanını büyütmede bu koridoru açmasının önemli bir etkisi oldu. IŞİD, Musul'u alırken Suriye'den getirdiği silah ve mühimmattan faydalandı. Irak ordusunun çekilmesinden sonra ele geçirdiği ağır silah ve füzelerin bir kısmını ise Suriye'ye taşıyarak Türkiye sınırındaki Cerablus kasabasında YPG birliklerine karşı kullandı.

Editör: TE Bilisim