İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenler için resmen özür diledi.

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Başbakan Netanyahu can kaybına yola açan her türlü hatadan dolayı özürlerini iletti ve tazminat ödenmesi için anlaşmanın tamamlanmasına karar verdi" denildi. Netanyahu'nun açıklamasında ayrıca "Filistin'deki insani durumun geliştirilmesi konusunda İsrail ve Türkiye'nin beraber çalışma konusunda anlaştılar" denildi. Amerikalı yetkililer de, Air Force One uçağında yaptıkları açıklamada, Netanyahu'nun Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediğini doğruladı.

 

GAZZE ABLUKASI KALKIYOR

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Gazze'ye yönelik kısıtlamaların da kalkacağı duyuruldu. Açıklamada, İsrail Başbakanı Netenyahu'nun Başbakan Erdoğan'a 'İsrail'in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dahil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibarıyla kaldırdığını ve sükunet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini' ifade ettiği bildirildi.

 

İLK SİNYAL BEYAZ SARAY'DAN

Özürle ilgili ilk sinyal ABD Başkanı Barack Obama'dan geldi. Özrün duyulmasından yaklaşık 45 dakika önce Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun telefonla görüştüğü bildirildi.

 

OBAMA DA DAHİL OLDU

Diğer yndan Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından dolayı BaşbakanErdoğan'dan özür dilediği telefon görüşmesine bir ara ABD Başkanı Barack Obama'nın da dahil olduğu öğrenildi.Amerikan yönetiminden üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi, Obama'nın İsrail'den ayrılışından hemen önce havaalanında düzenlendi ve yaklaşık yarım saat sürdü. Yetkili, görüşmeye bir ara Obama'nın da dahil olduğu bilgisini verdi. Görüşmede Netanyahu'nun Mavi Marmara saldırısından dolayı özür dilediğini ve 'operasyonel hatalar' yapıldığını söylediğini, Başbakan Erdoğan'ın da özrü kabul ettiğini belirten yetkili, bu gelişmeyi, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi doğrultusunda 'ilk adım' olarak niteledi. Amerikalı yetkili, bu konunun, Obama ile Netanyahu arasında bu hafta içinde yapılan görüşmelerde de ele alındığını bildirdi.

Editör: TE Bilisim