Irak’ta, ağırlıklı olarak Ezidi inancına mensup Kürtlerin yaşadığı Musul’a bağlı Şengal (Sincar) kasabasının Irak Şam İslam Devleti militanlarından kurtarılmasının ardından, yaz aylarında kentin düşmesiyle birlikte dağlara kaçan Ezidilerin geri dönüş hazırlığı yaptığı belirtiliyor. Yerel kaynaklar, sabah saatlerinde, kasabadan kaçamamış bir grup IŞİD mensubuyla peşmergeler arasında çatışmalar yaşandığı ancak genel olarak Kürt güçlerinin sahaya hakim olduğunu bildiriyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimine bağlı peşmerge güçlerinin, Suriye Kürtlerinin oluşturduğu YPG ve PKK'nın askeri kanadı HPG’nin de desteğiyle geçen hafta başlattığı operasyonun ardından kurtarılan Şengal, ağustos ayında IŞİD militanları tarafından işgal edilmiş, kentte yaşayan pek çok kişi öldürülmüş, özellikle kadınlar esir alınmış ve canını kurtarabilenler dağlara kaçmıştı. Ezidiler için kutsal kabul edilen Şengal dağında mahsur kalan onbinlerce sivilden bir bölümü de Türkiye’ye sığınmıştı. Dağa sığının binlerce Şengalli sivil de yaklaşık bir aydır IŞİD kuşatması altındaydı.

ŞENGAL'E DÖNÜŞ HAZIRLIĞI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabbar Yaver, Ezidilerin kente geri dönmek için hazırlık yaptıklarını söyledi. BBC Türkçe servisine konuşan Yaver, IŞİD'in Musul'dan Şengal'e takviye gönderdiğini, bazı militanların ise kentten kaçtığını; ancak peşmerge güçlerinin de ilerleyişinin de sürdüğünü söyledi. Yaver, kentin "özgürleştirilen" bölgelerinde mayın temizliği yaptıklarını ve Ezidilerin geri dönmek için hazırlığa başladıklarını kaydetti.

DUMANLA SAKLANMAYA ÇALIŞIYORLAR

Rûdaw'a konuşan Peşmerge Güçleri Komutanı Zaim Ali, kentte durumun sakin olduğunu belirterek, "Karargahları sağlamlaştırıyoruz. Bundan sonra önemli bir çatışma çıkacağını tahmin etmiyorum" dedi. Zaim Ali, kentin yüzde 30’una girdiklerini, kalan bölgelere yerleştirilen bomba ve mayınlarla, IŞİD suikastçıları nedeniyle kademe kademe gireceklerini söyledi.

IŞİD militanlarının ise kaçtıkları bölgelerde büyük ateşler yakarak, dumanla kamufle olmaya, özellikle de hava saldırılarından korunmaya çalıştıkları belirtiliyor.

IŞİD’DEN YENİLGİ İNFAZLARI

Öte yandan Alman haber ajansı dpa'nın görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre, Şengal’in Kürt güçlerinin eline geçmesi üzerine IŞİD Musul'da en az 45 militanını öldürdü. Bu infazların Şengal yenilgisi üzerine yapılan bir ‘cezalandırma’ olduğu belirtiliyor. Örgütün Suriye'de de savaşmaktan vazgeçerek kendi ülkelerine dönmek isteyen 100'den fazla yabancı cihatçıyı infaz ettiği iddia edilmişti. Financial Times gazetesinin haberine göre öldürülenler, Suriye'nin Rakka kentindeki IŞİD karargahından kaçmak istedi. 

Bu arada Kürdistan Bölgesel Yönetimi de çatışmaların başladığı Haziran'dan Aralık ayı başına kadar, IŞİD'le çatışmalarda 727 peşmergenin öldüğünü, 3 bin 564 peşmergenin de yaralandığını açıkladı.

(BBC - Rûdaw - DW - ANF)

Editör: TE Bilisim