Türkiye, Kobani'de destek isteyen PYD ile görüşmek için şartların geçerli olduğunu söylerken, PYD lideri Salih Müslim, politikalarında değişikliğe gitmeyeceklerini söyleyerek 'Kantonları ortadan kaldırmayacağız' dedi.

İŞTE MÜSLİM'İN O SÖZLERİ:

Kopenhag'da bulunan Salih Müslim, telefon aracılığıyla Al Jazeera Türk'ten Ece Göksedef'in sorularını yanıtladı:

Türkiye'den destek istiyorsunuz ama Türkiye'nin PYD için şartları vardı, 2013 yazında size ilettiği. Bu politikalarınızla ilgili bir değişikliğe gidecek misiniz?

Türkiye bu şartları şantaj gibi kullanıyor, kabul edilemez. Bir şey söyleyip başka bir şey yapıyorlar, IŞİD hala Türkiye sınırlarını kullanıyor. 'PYD şartlara uymadı IŞİD'i bıraktık' mı demek istiyorlar?  

Binlerce Kobanili Kürt Türkiye tarafına geçti, Türkiye sınır güvenliğini arttırdı IŞİD'e karşı. 

Türkiye Suriye'deki Kürtlerin demokratik haklarını almasından korkuyor.

HSO dünyanın tanıdığı Suriye Muhalefeti ile birlikte hareket etmenizi istiyor, Türkiye rejimle işbirliğini sona erdirmeniz gerektiğini söylüyor; bunu yapmayacak mısınız?

Muhalefet bizi tanıdı; biz birlikte olmak istiyoruz, Türkiye mani oluyor. 'Kurulan yönetimleri tanımayın' diyor. HSO komutanları bizimle savaşmak istediğini ama Türkiye'nin izin vermediğini söylüyor bize. Bölge halkı da kantonları kabul ediyor...

Kantonlar da, yani emrivaki oluşumlar da Ankara'nın şartlarından biriydi. 

Kantonlar zaten geçicidir, Suriye'de oluşturulacak demokratik sürecin bir parçasıdır. Artık Suriye'de merkezi hükümet kurulamaz, halklarla birlikte hareket edeceğiz, birlikte karar vereceğiz. O süreçte bizim yaptığımız bir örnektir, gelecek Suriye'nin bir parçasıdır.

Ankara bu süreçte böyle özerk oluşumlara karşı çıkıyor, desteklemeyeceğini söylüyor. Suriye yeniden oluşurken herkesin söz sahibi olacağını söylüyor zaten...

Biz kantonları ortadan kaldırmayacağız, yeni Suriye kurulurken bu oluşum örnek teşkil edecek.

Bu süreçte Esed'le işbirliği yaparak özerk yönetimi kurmakla suçlanıyorsunuz.

Rejim nerededir? Biz 2004'ten beri rejimle savaşıyoruz. İşbirliği yaptığımızın hiçbir kanıtı yok, rejim IŞİD'i üzerimize salıyor.

Türkiye sınırında oluşacak tehditlerden de uzak durmanız gerektiğini söylüyor Türkiye.

Biz şimdi Rojava'yı düşünüyoruz. Türkiye'yle ilgili bir şey yapmıyoruz. Rojava tüm Kürt halkının bir sorunudur, tüm Kürtler kardeştir dosttur ama hiç kimseyle organik bağımız yok, kararlarımızı kendimiz veriyoruz.

Bu süreçte Türkiye'yle temas kurdunuz mu?

Biz Türkiye'ye elimizi uzattık, o el aynı yerde duruyor. Hiçbir zaman Türkiye'ye karşı değiliz. 

Diyalog kuruldu mu peki?

Türkiye isterse her zaman diyaloğa açığız, görüşmeye hazırız.

Peki Türkiye'den somut olarak ne talep ediyorsunuz?

Türkiye Kürt fobisinden kurtulsun. IŞİD'le arasına ciddi bir mesafe koysun. Askeri harekât düşünüyorlar, bunu yaparken bizi oradan ayıklama fikrinden vazgeçsinler.

Türkiye'nin IŞİD'le mücadele için talep ettiği güvenli bölgeye neden karşı çıkıyorsunuz?

Tek taraflı olursa işgal sayarız. BM'nin oluşturacağı güvenli bölgeye her zaman saygılıyız. Ama sadece Türk tarafından gelirse kabul etmeyiz. Türkiye'den gelecek güvenli bölge dayanışma içinde koordineli şekilde oluşturulacaksa, yapıcı bir adım olursa Türkiye ile birlikte hareket ederiz. Ama Türkiye bizi suçlamaktan vazgeçmeli, 2004'ten beri Esed'le savaşıyoruz, artık suçlama olmamalı.

Editör: TE Bilisim