1 Haziran Pazar günü Van Kahvaltısı ile Guinness Dünya Rekoru ile ilgili çalışmalarda sona gelinirken en az 20 bin kişi ile gerçekleştirilecek olan rekor öncesi tüm gözler Van’a çevrildi. Guinness rekorunun kırılmasıyla birlikte dünya çapında bir üne kavuşmayı bekleyen Van’da bir taraftan da bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışılıyor. Bu noktada Van turizmi için son zamanlarda önemli adımlar atan DAKA, Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’nden davet ettiği onlarca gazeteci ile Van’ı da Kürdistan bölgesinde tanıtmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz aylarda Van Denizi Turizm Derneği, STK temsilcileri ve turizmciler ile birlikte Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’ne çıkarma yapan heyetin paydaşlarından olan DAKA, 1 Haziran’daki kahvaltıyı fırsat bilip önemli bir tanıtıma imza atmak için kolları sıvadı. Irak Kürdistan Bölgesi’ne giderek başta Van-Erbil uçuşları olmak üzere turizme dair önemli mesafeler kateden heyet bu çalışmayı biraz daha öteye götürmek için kolları sıvadı. Yapılan ziyaret sonrasında Van’ı Irak Kürdistan bölgesinde daha tanınır kılmak için bazı girişimlerde bulunan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı bunun ilk meyvesini de kahvaltı rekorunda alacak. Konuyla ilgili girişimlerde bulunan ve heyetin Van’a gelmesinde önemli pay sahibi olan DAKA Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay, 10 ayrı medya ajansından 20’ye yakın medya mensubunun 1 Haziran’daki Kahvaltı rekorunu takip etmek için Van’da olacağını söyledi. Çakay gazetecilerin ayrıca 4 gün boyunca Van’ın tarihi ve turistik bölgelerini gezerek Van’ın Irak Bölgesi’nde tanıtmak için kentte bulunacağını kaydetti.

KÜRDİSTAN’DA VAN’I TANIMAYAN KALMASIN!

Kuzey Irak Kürdistan gezisini en iyi şeklide değerlendirmeye çalışan tanıtım heyeti Van adına önemli girişimlerde bulunmaya devam ediyor. Van için Kuzey Irak’ta hem bir Pazar yaratmak hem de Van’ı bölgede daha iyi tanıtmak için girişimlerde bulunan heyet ilk adımı Van-Erbil arasında uçuşları başlatma anlaşması ile yapmıştı. Bunun yanında Van’ın önde gelen turizm acenteleri Irak Kürdistan bölgesinin önemli turizmcileri ile buluşmuş ve Van’ı tanıtmıştı. Bu fırsatı daha fazla değerlendirmek isteyen heyet bu ziyarette yaptığı tekliflerden birini de hayata geçirdi ve Irak Kürdistan’ın önemli medya temsilcilerini Van’da ağırlayacak. 1 Haziran’daki kahvaltı rekoruna katılarak Van’daki etkinliğin startını verecek olan gazeteciler İnci Kefali festivali, Urartu Kalesi, Akdamar Adası, Selçuklu Mezarlığı, Muradiye Şelalesi, İnköy ve Altınsaç Koyları gibi çeşitli gezilerden oluşan bir program ile Van’ı tanıtacak.

ÇAKAY: IRAK KÜRDİSTAN’I VAN’I DAHA İYİ TANIMALI

Konu ile gazetemize açıklamalarda bulunan DAKA Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay, Van’a gelecek bu heyetin Van’ın Irak Kürdistan bölgesinin kenti daha iyi tanıması ve tanıtması adına önemli bir adım olduğunu kaydetti. Çakay, bu noktada daha fazla Van algısı oluşturmak için bu ziyaretin önemli bir fırsat olduğunu kaydederek, “Biz Van Denizi Turizm Heyeti ile Erbil’e yaptığımız gezide gördük ki Irak Kürdistan’ındaki insanlar ile bizim insanımız arasında çok büyük farklar yok. Yani siz Erbil’de ya da Irak’ın diğer Kürt bölgelerinde yabancılık hissetmiyorsunuz. Dolayısıyla orada bulunmamız da bu insanları burada ağırlamamız da yıllardır mücadelesini verdiğimiz İran’dan çok daha kolay olabilir. Biz Erbil ziyaretimizde turizmciler ve ilgili bakanlıklarda bunu anlattık. O gezi neticesinde Van Kahvaltısı’nı da fırsat bilerek o bölgenin en etkin gazete ve TV temsilcilerini 1 Haziran’ı da programa alarak Van’da değerlendirmek istedik. Heyet hem Kahvaltı Rekoru’nu Irak’a dakika dakika canlı aktaracak, hem izlenimler paylaşılacak hem da rekor denemesi sonrası bölgede ciddi bir tanıtım yaratacak bir Van turu gerçekleşmiş olacak.”

“VAN’IN KAPILARINI AÇALIM”

DAKA olarak Van’ın turizm potansiyelinin değerlendirmesini son zamanlarda daha fazla gündemlerine aldıklarını belirten Çakay, bu noktada çalışmalarının artarak devam edeceğini bunun için de bu gezinin fırsat olduğunu kaydetti. Çakay; “Bizim Irak Kürdistan bölgesine açılmamamız ve uçuşların başlamasıyla birlikte de o insanları burada ağırlamamız için hiçbir sebep yok. Bölgede Van kadar ilgi çekecek potansiyele sahip başka bir il de yok. Ama Irak Kürdistan bölgesi Van’ı yeterince tanımıyor. Bu noktada bir eksiklik var. Biz bu eksikliği gidermek için çabaladık. Şimdi önümüzde iyi bir fırsat var. Bence bu noktada iyi bir enformasyon ve tanıtım ile kapılarımızı bölgeye daha iyi açabiliriz. Çünkü Erbil ziyaretimizde sadece görsel materyaller ve anlatımlarımızla bile oradaki insanları etkileyebildik. İnsanlar Van’ı merak etti. Şimdi onları burada ağırlayıp kapılarımızı açmamın vakti. Umarız ki bu ziyaretin ardından Van algısı o bölgede biraz daha ileriye taşınmış olacak.”

Öte yandan Van tanıtım etkinliğine, Kürdistan News, Rudaw TV, KNN TV, Hawlati Gazetesi, Xebat Gazetesi, NRT Televizyonu, Anadolu Ajansı, Kürdistan TV, Payam TV, Gali Kürdistan kurumlarından 20’ye yakın temsilci katılacak. Gazeteciler aynı zamanda düzenlenecek farklı toplantılar ile de kentin önde gelen isimleriyle buluşacak.

Editör: TE Bilisim