Kandil’deki en etkili isimler arasında gösterilen PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan, “Rojava’ya müdahale etmesi karşısında Kuzey’in duracağını mı düşünüyorlar? Böyle bir müdahale kararı Türkiyeiçin stratejik bir karar olur, Kürt halkı için de yeni bir dönem başlamış olur” dedi.

Fırat Haber Ajansı’ndan (ANF) Deniz Kendal’in sorularını yanıtlayan Karayılan, Kobani’ye IŞİD tarafından düzenlenen saldırı için ise “Bu insanlık dışı alçaklığın ve korkaklığın hesabı gerektiği gibi sorulacak ve intikamı alınacaktır” dedi.

IŞİD’in “Rojava’nın en fazla denetim altına alınan bir şehri olmasına rağmen” Kobani’ye girebilmiş olmalarını da ‘zaafın işareti’ olarak değerlendiren Karayılan, “Biliyoruz ki, şehrin etrafında boydan boya 5 metre derinliğinde ve 5 metre genişliğinde bir hendek vardır. Sadece üç yerde kurulan köprü ve bu köprülerin üzerindeki kontrol noktalarından şehre girilebilmektedir. Dolayısıyla nerede boşluğun olduğu, zaafın nerede olduğu ve yetersizliğin nasıl yaşandığı Kobanê yönetiminin ve savunma güçlerinin açığa çıkarması gereken bir husustur” dedi.

 

ERDOĞAN’IN ‘SURİYE’NİN KUZEYİNDE BİR DEVLETE İZİN VERMEYİZ’ SÖZLERİ

“Oradaki insanlar çetelere karşı kendi yurtlarını savunuyorlar. Kendi çoluk çocuklarını savunmaya alıyorlar. Ortada bir devlet olmadan ziyade kendini savunma vardır. Ama DAİŞ yenildikçe bunlar rahatsızlıklarını ifade ediyorlar. Bu resmen DAİŞ’i sahiplenmedir; DAİŞ’in yenilgisine karşı tepkisini bu biçimde ifade etmedir. Bir de Kürt halkına ne kadar karşı olduklarını da göstermektedir. Orada bir kere bir devletten ziyade Kürt halkının öz yönetim biçimi olan kantonlar kuruluyor. Doğru; orada bir devlet inşa edilecek ama bu devlet Demokratik-Federal Suriye Devleti olacak. Girê Spî’nin alınmasının en önemli sonucu, artık demokratik Suriye mücadelesinin yolunun açılmış olmasıdır. Yani kimse orada ayrı bir devlet kurma durumunda değil.”

 

‘BÖLGEYE ASKERİ MÜDAHALE’ TARTIŞMALARI

“Karar almaları öyle kolay değil. Bölgesel ve uluslararası konjonktürel durum da var, dengeler konusu da. Türk devleti öyle her dilediğini yapamaz. Bu Türkiye’yi daha ciddi durumlarla karşı karşıya getirir. Ancak belli ki Erdoğan ve AKP , seçimdeki yenilgisinin temel nedeni olarak Kürtleri görüyor. (…) Eğer bugünkü MGK toplantısında veya başka mercilerde Rojava’daki kantonlara müdahale kararını alırlarsa ve böylesi uğursuz bir yönelime girerlerse, bu müdahale Rojava’ya değil, tüm Kürt halkına karşı yapılmış bir müdahale olacaktır. Ha Kobanê’ye müdahale etmişsin, ha Amed’e müdahale etmişsin. Hiç farkı yoktur. Hele hele son 2-3 yılda Rojava ile Kuzey’in bu kadar duygusal bütünleşmesinin olduğu bir ortamda Rojava’ya müdahale etmesi karşısında Kuzey’in duracağını mı düşünüyorlar? Açıkça söyleyeyim: Eğer onlar Rojava’ya müdahale ederlerse biz de onlara müdahale ederiz; o zaman Türkiye’nin tümü bir savaş sahasına dönüşür. Türkiye yetkilileri halkımızın 6-7-8 Ekim’deki kalkışını unutmamalıdır. Halkımızın o büyük başkaldırısını, içinde geliştiği ortamı uygun görmeyen Önder Apo’nun ancak durdurabildiği iyi biliniyor. Açık ki bu halk böyle bir müdahaleye müsaade etmez.”

“Kısaca böyle bir müdahale kararı Türkiye için stratejik bir karar olur, Kürt halkı için de yeni bir dönem başlamış olur. Biz bu konuda kimseye yalvaracak değiliz. Kendileri bilir. Yaparlarsa Kürt halkı olarak elbette bizim de yapacaklarımız olur.”


KAYNAK-RADİKAL

Editör: TE Bilisim