KOBANİ'den gelen son dakika haberlere göre Peşmerge, ÖSO ve YPG birleşip saldırdı, IŞİD en ağır yenilgisini aldı ve 4 köyü terketmek zorunda kaldı işte Kobani son durum.

Kobani'de bugüne kadar ki en büyük saldırı başlatıldı ve 3 IŞİD emiri ile birlikte 28 militan öldürüldü. Kent merkezinde göğüse çatışmalar yaşanıyor. Ancak bu yakın mesafe savaşta Peşmerge'den gelen ağır silahlar kullanılamadığı için Kobani merkezde el edilmiş yeni bir mevzi bulunmuyor.

YENİ GELİŞME

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı, Kobani’ye ikinci silah ve askeri teçhizat paketi gönderdi.

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Bakanlığı yetkililerinden Tuğgeneral Karzan Şaklawayi, Rojava’nın Kobani kentine silah ve askeri teçhizat ek paketi gönderildiğini belirtti.

Karzan Şaklawayi, silahların Türkiye üzerinden karayoluyla IŞİD’e karşı savaşan Peşmerge Güçleri ve YPG savaşlılarına ulaştırılacağını ifade etti.

Bakanlık yetkilisi, Kobani’de bulunan Peşmerge grubunun, şimdiye kadar hedeflenen amaçları gerçekleştirdiğini ve durumlarının iyi olduğunu dile getirdi.

4 KÖYÜ ALDILAR

Peşmerge, YPG ve ÖSO birlikleri ağır silahları daha iyi kullanabildikleri köylere operasyonlarını yönelttiler. Bugüne kadarki en büyük ortaklaşa saldırıyla 4 köy IŞİD'in elinden alındı.

IŞİD yenilgiye uğrayıp çekilince Arbuş, Manaza, Albalur ve Çıkur köyleri Kürtlerin eline geçti.

Peşmerge Güçleri’nin havan topu ve Katyuşa füzeleriyle saldırdığı bölgeye YPG savaşçıları ve ÖSO’nun da operasyon düzenlediği bildirildi.

Kobani kent merkezinde de zaman zaman şiddetli çatışmalar meydana gelirken, IŞİD mensupları havan topları fırlatıyor.

YAKIN MESAFEDE AĞIR SİLAH İŞE YARAMIYOR

Kasaba merkezinde bulunan IŞİD güçlerinin püskürtülmesinin zaman alacağı görülünce peşmergenin ağır silahlarıyla destekli YPG ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları köylerde vurulması daha kolay IŞİD gruplarına yöneldi.

Peşmergenin getirdiği ağır silahlar yakın mesafe çatışmalarda işe yaramadığı için köylerde bulunan IŞİD mevzileri hedef alınıyor.

kobani-4-köy-alindi.jpeg
PEŞMERGE, ÖSO VE YPG ORTAK OPERASYONU

Türkiye üzerinden Kobani'ye giden Peşmerge ve 200 kişilik ÖSO birlikleri YPG ile birlikte ortak operasyonlar yapıyorlar. 4 köyün alınmasının ardından Kobani'nin batısında sabah erken saatte yeni bir operasyon başlatıldı. Ağır silahların kullanıldığı çatışmaların çok şiddetli geçtiği bilgiyi geliyor.

kobani-peşmerge.jpg

13.00 PEŞMERGE KOMUTANI

Kobani'deki Peşmerge Komutanı Ahmet Gerdi, 'Batı tarafında Til Şeir’den ve Kobani’deki merkezlerimizden IŞİD'e karşı havan ve roket saldırısı başlattık. IŞİD ile sıcak temas sağlamış durumdayız, uçaksavar tüfeklerle güneydeki köylerde tespit edilen IŞİD güçlerine saldırıyoruz, çatışma devam ediyor ve şu ana kadar operasyon iyi ve planladığımız gibi gidiyor" dedi.

SAAT 09.40

Peşmerge birlikleri, YPG ve ÖSO, IŞİD’in Kobani’deki etkisini kırabilmek amacıyla sabahın erken saatlerinde kasabanın güneybatısındaki köylere operasyon düzenlemeye başladı.

IŞİD'E EN KAPSAMLI SALDIRI

20’den fazla roket ve havan topunun kullanıldığı saldırıda Kobani’nin batısında YPG güçlerine rahat hareket edecekleri bir alan kazandırılmaya çalışılıyor. Bir diğer amaç da, peşmergenin giriş yaptığı Yumurtalık köyünün karşı tarafının güvenli hale getirilmesi. Bu saldırı IŞİD'e karşı peşmergenin girişinden bu yana yapılan en kapsamlı saldırı oldu.

Kasaba merkezinde bulunan IŞİD güçlerinin püskürtülmesinin kolay olmadığı görülünce peşmergenin ağır silahlarıyla destekli YPG ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları köylerde vurulması daha kolay IŞİD gruplarına yöneldi.

Peşmergenin getirdiği ağır silahlar yakın mesafe çatışmalarda işe yaramadığı için köylerde bulunan IŞİD mevzileri hedef alınıyor.

SAAT : 08.00

Iraklı Kürt Peşmerge gücünün Cumartesi günü Kobani'ye geçmesinin ardından bölgede çatışmalar yoğunlaştı.

Kürt Yönetimi'nin gönderdiği ve Türkiye üzerinden Kobani'ye geçen peşmerge güçleri, gerçekleştirdikleri roket saldırısının ardından, IŞİD mevzilerini havan topu mermileriyle vurmaya başladı.

Peşmergenin Kobani'nin doğusundaki IŞİD mensuplarını hedef alan havan topu saldırılarına IŞİD'den henüz önemli bir karşılık gelmedi. Peşmerge güçleri IŞİD mevzilerine en az 12 havan topu mermisi attı.
kobani-son-dakika-peşmerge.jpgKobani'ye giren Peşmerge YPG ile birlikte IŞİD'e karşı saldırılar yapıyor.

ABD'DE HAVADAN BOMBALADI

Peşmergenin Kobani'nin doğusundaki IŞİD hedeflerine yönelik saldırıları devam ederken ABD liderliğindeki koalisyona bağlı uçaklar da havadan kasabanın doğusundaki IŞİD mevzilerini bombaladı.

kobani-son-fotoğraf.jpg

Kobani'de Irak Şam İslam Devleti IŞİD'e karşı savaşan YPG (Halk Savunma Birlikleri) Kobani Sözcüsü Şoreş Hesen, yaptığı açıklamada, "Peşmerge'nin hepsi Kobani'ye geldi ve yerlerine vardı. Silahları da sağlam geldi" dedi.

EN ŞİDDETLİ ÇATIŞMA DOĞU CEPHESİNDE

Kobani'ye giden Peşmerge güçleri tanksavar füzeleri, ağır makineli tüfekler ve topların bulunduğu silahları da kente soktu.

YPG Kobani Sözcüsü Şoreş Hesen, Kobani'de çatışmaların 'dört cephede sürdüğünü ve en şiddetli çatışmaların doğu cephesinde yaşandığını' belirtti.

Hesen, ağır silahların Kobani'ye ulaştırılmasına dair de "Peşmerge'nin silahıyla gelmesi çok iyi oldu. Bu silahlar daha önce bizde olsaydı IŞİD'i Kobani'den temizlerdik. En büyük sıkıntımız silahtı" dedi.

KÜRT ORDUSU İÇİN BİR ADIM OLDU

YPG sözcüsü "Peşmerge'nin gelişini, Kürt ordusunun kurulmasına ve Kürtlerin ortak savunma gücü için atılmış bir adım olarak görüyoruz" diye konuştu.

obani Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo da, Kobani'nin doğu ve batı cephesinde çatışmaların yoğunlaştığını belirtip "Peşmerge'nin gelişini önemsiyoruz. Kürtler için önemli bir gelişmedir. Kürtler arasında bir fark yoktur, hepsi birdir. Kürtlere karşı nerede bir tehlike olursa, bu güç harekete geçmelidir" dedi.

Kurdo, "Peşmerge ve YPG ortaklaşa olarak IŞİD'in mevzilerine füzelerle saldırdı" bilgisini verdi.

Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı da, Pazar günkü çatışmaların son birkaç güne kıyasla daha şiddetli olduğunu aktardı.

ANBAR'DA TOPLU İNFAZ AŞİRET KATLİAMI

Kobani'de kıyamet koparken Irak'tan da toplu katliam haberi geldi. AFP haber ajansının aktardığına göre IŞİD, Irak'ın Anbar vilayetinde "üç ayrı saldırıda 200'den fazla aşiret mensubunu öldürdü."

AFP'nin bir aşiret liderinin Pazar günkü ifadesine dayandırdığı haberde, Sünni Elbu Nimr aşiretine mensup kişilerin 'son 10 gün içinde infaz edildiği' belirtildi.

Ajansa konuşan Emniyet yetkilisi Şaban el Obaidi, öldürülenlerin sayısının '200'den fazla olduğunu' ifade ederken, Anbar vilayet konseyi başkan yardımcısı Faleh el Essavi ise rakamın 258 olduğunu söyledi.

KADIN VE ÇOCUKLAR DA VAR

Essavi, öldürülenlerin arasında Sünni Elbu Nimr aşiretine mensup kadın ve çocukların da bulunduğunu belirtti.

Ajanslar, IŞİD'in Anbar'da son birkaç günde 'en az üç defa toplu infaz gerçekleştirdiğini' ve sonuncusunun 50 aşiret mensubunun öldürüldüğü Ramadi'nin Ras el Maa köyünde yaşandığını aktarıyor.

IŞİD'İN YÜZDE 80'İ UYUŞTURUCU MÜPTELASI

Irak polisi IŞİD mensuplarına ait uyuşturucu haplarını ele geçirdi. Diyala Emniyet Müdürü Ferik Cemil Şemeri yaptığı açıklamada, IŞİD mensuplarının %80’inin orduyla girdiği çatışmalarda uyuşturucu madde kullandığını belirtti.

Ferik Cemil Şemeri, Irak polisinin Hemrin Dağı’na yönelik operasyonda bazı mağaralarda çok sayıda etkili uyuşturucu hap ele geçirdiklerini söyledi.

Polis kaynaklarının verdiği bilgilere göre, IŞİD’in sözde şeriat mahkemelerinde alınan kararla, sigara içmek yasağına uymayan kişiler halkın gözü önünde 20 defa kırbaçlanıyor.

EZİDİ KADINLARI BÖYLE SATIYORLAR

IŞİD hakkında sosyal medyada paylaşılan son video yine tüyler ürpertti. Ancak bu videoda kan yok kesilen kafalar yok. IŞİD militanlarının Irak'ın Şengal bölgesinde esir aldığı binlerce Ezidi kadına nasıl baktığını ve ne muamele ettiğini gözler önüne seren video izleyenleri hayrete düşürdü.

Militanlar videoda rehin aldıkları kadınları köle ve cariye olarak kullandıklarını çekinmeden anlatıyorlar. "Kadın seks kölesi pazarı" iddialarının doğrulandığı videoda militanların Ezidi kadınlarla beraber olmak için para ve silah pazarlığı yaptığı görülüyor.

Videoda şu konuşmalar yer alıyor:

- Bugün köle pazarı günü.
- Bugün dağıtım günü. Herkes payına düşeni alacak.
- Nerede benim Ezidi kadınım? Benimki nerede?
- Herkes kendi payına düşenle istediğni yapabilir.
- Kim kölesini satmak istiyor, ben alırım.

MAVİ GÖZLÜNÜN FİYATI FARKLI

Kimi silah karşılığında satıyor elindeki Ezidi kadını. Kimi de fiziksel özelliklerine göre fiyat biçiyor.
Gözleri maviyse fiyat değişir. 15 yaşındaysa mesela.

Görüntünün nerede ya da ne zaman çekildiği tam olarak belli değil. Musul olduğu iddia ediliyor.

- Ebu Halit sen köle istiyor musun
- Yok, istemiyorum.
- Neden olmasın.

IŞİD militanlarının Ezidi kadınları köle gibi alıp sattığı haberleri yeni değil. Ama bunu bu kadar net bir şekilde ortaya koyan ilk görüntü bu video.

KANADA İLK KEZ VURDU

Kanada, Irak’ta IŞİD hedeflerine ilk kez savaş uçaklarıyla saldırı düzenledi. Kanada Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “CF-18 uçaklarımız, Felluce çevresindeki IŞİD karargah ve diğer hadeflerine saldırı düzenledi” denildi.

Açıklamada, hava operasyonunun 4 saat sürdüğü ve uçakların güvenli bir şekilde üslerine döndüğü ifade edildi.

Bakanlık, Kanada’nın, ABD öncülüğündeki koalisyonda, IŞİD’in ortadan kaldırılması için “ciddi ve etkin” pozisyonda yer alacağını kaydetti.

Kanada Hükümeti, geçtiğimiz ay, Irak’ta örgüte karşı saldırı kararı almıştı.

Editör: TE Bilisim