Avrupa ülkelerini derinden sarsan ölümcül korona salgını, dünyanın en mutlu ve en zengin ülkeleri sıralamasında yıllardır ilk sıralarda yer alan Finlandiya ekonomisini de derinden etkiliyor.

Ölümcül koronavirüs yüzünden işten çıkartmaların sürdüğü Finlandiya'da, son günlerde birçok insanın işsiz kalması yüzünden intiharların da arttığı öne sürüldü.

300 binden fazla Finli'nin uyarılmadan geçici veya kalıcı olarak işten çıkarılması sonucu işşiz kalması ülke basınında da gündem oldu.

Ülkenin en büyük işsizlik ödeneği fonlarından YTK'nın, aşırı talepler karşısında işsizlik ödeneğini ödemede başa çıkamadığı bildirildi.

YTK, çok sayıda kişinin ilk yardım dilimi için gelecek yıla kadar beklemesi gerektiğini söyledi.

Fon, başvuru sayısının Nisan ayında 100.000'e ulaşmasını beklemekte. Bu oran, ortalama bir yıl içinde ele alınan başvuru sayısının iki katı.

Fon, çalışan sayısını 3 kat artırsa bile, başvuru sahipleri, başvuru yapıldıktan 3 ay sonrasına kadar işsizlik ödeneği alamayacaklar ve bu açıklama, 30 gün tarafından belirtilen yasal süreyi aşıyor.

Finlandiya, komşusu Norveç ile birlikte, en lüks sistemleri benimseyen ülkeler arasında yer alıyor ve bu da işsizlere temel ihtiyaçlarını karşılamak için mali destek sağlıyor.

Finlandiya'daki çalışanların yaklaşık yüzde 20'sini temsil eden fon, hükümetten yardım istedi ve maaşlarını ödeyebilmeleri için çalışanlarını işten çıkaran şirketlere destek vermesini istedi.

Fon, fonun yaklaşık 270.000 üyesinin işini kaybedeceğini söyledi. Geçen Şubat ayında tüm ülkede işsiz sayısı yaklaşık 187 bine ulaştı.

Editör: TE Bilisim