Baltacı, "Ara formül yok. Mursi işbaşı yapmalı, anayasa ve meclis eski haline dönmeli"dedi.

DARBEDEN ÖNCESİNE DÖNMEZSEK UZLAŞMAYIZ

Mısır'da ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle devrilmesinin ardından, Müslüman Kardeşler'in direnişi sürüyor. Örgütün hakkında yakalama kararı bulunan ve halen aranan sözcüsü Muhammed Baltacı, 'demokrasi bekleyişi'nin sürdüğü Adeviye Meydanı'nda Akşam'dan Mahmut Gürer ve Raşit Aydoğan'a konuştu. Örgütün dört önemli isminden biri olan Baltacı, "Seçilmiş kurumlar darbeden önceki gibi işletilmezse masaya oturmayız" dedi.

Müslüman Kardeşler yöneticileri hakkında çıkarılan tutuklama kararları orduya karşı direnişi etkiler mi?

Direnişimize devam edeceğiz. Şu an bize karşı bir karalama hareketi var. Darbeye karşı çıkan tüm kanallar ve gazeteler kapatıldı, susturuldu. Bugün herkesin bildiği gibi Mursi karşıtları bile Adeviye'de darbeye karşı yekvücut olmuş durumda.

"YENİ HÜKÜMETTE YOKUZ"

Müslüman Kardeşler yeni kurulacak hükümette yer alır mı?

Darbe hükümetine katılmamız imkânsız. İhvan'ın eski başkanı, yeni başkanı tutuklu. Lideri hakkında tutuklama kararı var. Bize böyle bir teklif de gelmedi. Ama gelse de tavrımız belli, reddedeceğiz. Çünkü yeni hükümet seçimle değil, darbeyle oluşturuluyor. Demokrasi ürünü olmayan her şeyi reddetmeye devam edeceğiz.

"3 ŞARTIMIZ VAR"

Masaya oturmanız için ara formül var mı?

Biz, şu üç şart gerçekleşirse masaya otururuz: Mursi görevine dönmeli; halk oyuyla kabul edilen anayasa işlemeli; seçilmiş hükümet ve meclisişbaşına dönmeli. Şartlarımız kabul görürse masaya otururuz. Ama öncelikle darbe geri çekilmeli. Bu temel talepten vazgeçmeyeceğiz.


Editör: TE Bilisim