Türk askerinin Musul civarında konuşlandırıldığı haberine en sert tepki Irak'tan geldi. Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili Türk askerine"işgalci" dedi.

Irak Başbakanlık ofisinden, Peşmergelerin eğitimi için Musul yakınlarında bulunan Türk askeri birliğinin değişiminin ardından yapılan yazılı açıklamada, tankların, ağır silahların ve askerlerin geri çekilmesi çağrısı yapıldı.

 

"ASKERLERİ ÇEKİN"

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Iraklı yetkililer, Türkiye’ye iyi komşuluk ilişkilerine saygı duyma ve Irak topraklarından çekilme çağrısında bulunuyor” denildi. Açıklamada, Türk askerleri için Iraklı yetkililerden onay alınmadığı öne sürülerek, durumun Irak egemenliğinin ihlali anlamına geldiği ifade edildi.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türk askerinin Musul’daki yetkisiz varlığı Irak egemenliğinin ciddi bir ihlalidir” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul'un 32 kilometre kuzeyindeki Başika'da peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğiten komando birliği ve tank gücünde nöbet değişimi, Kuzey Irak yönetimi ile varılan bir mutabakatı ortaya çıkardı. Başika'ya Siirt 3. Komando Tugayı'ndan 400 komando gönderildi. Kampta daha önce 90 kadar komando bulunuyordu.

 

BARZANİ İLE MUTABAKAT

25 tanktan oluşan zırhlı birlikte de nöbet değişimi yapıldı. Tanklar, Trakya'daki zırhlı birliklerden sevk edildi. Başika'ya yerleşen toplam asker sayısı 600'ü buldu. Bölgedeki askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre Başika'daki görev değişimi 2 gün önce yapıldı. Takviyeli görev değişimine ilişkin mutabakata, geçici hükümet döneminde dışişleri bakanı olan Feridun Sinirlioğlu'nun Kuzey Irak'a 4 Kasım'da yaptığı ziyaret sırasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani ile görüşmesinde varıldı.

 

BAMERNİ ÜSSÜ GİBİ

Başika'daki Türk askeri gücü Dohuk'un Bamerni kentindeki Türk üssü gibi kalıcı olacak. Başika'nın, terör örgütü IŞİD'in kontrolünde olan bölgeye 10 kilometre uzaklıkta olduğu biliniyor.

 

EĞİTİME TAKVİYE

Başika'daki görev değişiminin takviye yapılarak gerçekleşmesi, "Musul'da IŞİD'e yönelik bir kara operasyonunun ön hazırlığı" olarak da değerlendiren yorumlar yapılıyor. Başika'da asker sayısının artırılmasıyla birlikte eğitilen peşmerge ve IŞİD'e karşı savaşan güçlerin sayısının da artması bekleniyor.

 

ABD: KOALİSYON İÇİN DEĞİL

Suriye ve Irak'ta IŞİD'e yönelik hava operasyonları yapan koalisyon güçleri görev değişimiyle ilgili bilgilendirildi. Reuters ajansına konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, bu faaliyetlerin ABD liderliğindeki IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun faaliyetlerinin bir parçası olmadığını açıkladı.

 

IRAK'TAN SERT TEPKİ

Türk askerinin Musul yakınlarında bir üsse yerleştiği haberleri üzerine Irak'tan açıklama geldi. Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili, binlerce Türk askerinin Musul civarında bir üsse yerleştirildiği haberin doğru olduğunu kaydetti. Zamili açıklamasının devamında Türk askerine "işgalci" dedi. Askerlerin Irak'ın egemenliğini hedef aldığını söyleyen Zamili, Irak Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının bu güçleri vurmak için Başbakan Haydar El-İbadi'ye bildirdiklerini, harekete geçmek için emir beklediklerini söyledi.


KAYNAK-İNTERNET HABER

Editör: TE Bilisim