Bazı medya kuruluşlarında tutuklu PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 2014 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildiği ve adaylık başvurusunun kabul edildiği şeklindeki haberlerin doğru olmadığı bildirildi.

NOBEL ENSTİTÜSÜ, HABERLERİ YALANLADI

Merkezi Norveç'te bulunan Nobel Enstitüsü'nden DHA'ya yapılan açıklamada tutuklu PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 2014 Nobel barış ödülüne aday gösterildiği yolunda çıkan haberler yalanlanarak, adaylar konusunda ne adayın kendisine, ne de aday gösteren kişi ve kuruluşlara bilgi verilmediği bildirildi.

"BİRİSİ BİZE TELEFON AÇIP ÖCALAN'IN NEDEN ADAY GÖSTERİLDİĞİNİ SORDU"

Nobel Enstitüsü Adaylık bölümünden DHA'ya yapılan açıklamada "İstanbul'dan birisi bize telefon edip, Abdullah Öcalan'ın neden aday gösterildiğini sordu. Söz konusu şahsa da bizim böyle bir konuda bilgi vermemizin mümkün olmadığını söyledik. Yani bize herkes başvuruda bulunabilir ve birisini aday gösterebilir ama gerek başvuruda bulunan, kişi veya kuruluşa, gerekse aday gösterilen kişiye aday listesine alındığına dair bilgi verilmez. Böyle bir şey sadece tarihi bir araştırma yapılması durumunda mümkün olur.

"TEK BİR KELİME SÖYLEYEMEYİZ"

Abdullah Öcalan'ın aday gösterildiği veya listeye alındığı konusunda tek bir kelime bile söyleyemeyiz. Aday gösterilen ve aday listesine kabul edilen kişilerle ilgili bilgiler en erken 50 yıl sonra açıklanır. Bunlar arasında sadece kazananların bilgileri kazandıkları açıklandıktan sonra kamuoyu ile paylaşılır.

"HABER KESİN UYDURMA"

Birileri Abdullah Öcalan'ın adaylığı kabul edildi diye haber yaptı ise kesin uydurmadır çünkü bu konuda bir yerden bilgi alması mümkün değil." denildi.

REKOR ADAY

Yapılan açıklamada, 2014 yılı için rekor sayıda aday gösterildiği ve yine rekor düzeyde aday kabul edildiği belirtildi. Açıklamaya göre 2013 yılında aday listesine 213 kişi ve kuruluş kabul edilirken, 2014 yılı için 278 aday kabul edildi. 278 adaydan 47'sinin kuruluş olduğu bildirildi. Açıklamada "Adaylarla ilgili bilgiler kamuoyu ile paylaşılmaz. Bilgiler, komite tarafından sadece adaylar arasında seçim yapmak için kullanılır" denildi.

Editör: TE Bilisim