Suriye’de Kürtlerin yaşadığı ve IŞİD’in saldırıları altında bulunan Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi karşısındaki Kobani’ye Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin göndereceği peşmerge güçlerinin bu gece yarısı Erbil’den uçakla Şanlıurfa’ya hareket etmeleri bekleniyor. Peşmerge Bakanlığı sözcüsü General Helgurd Hikmet peşmergelerin hava yoluyla, silah mühimmatın kara yoluyla Kobani’ye gideceğini söyledi.

Irak’taki Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nun 22 Ekim’de peşmergenin Kobani’ye gitmesine ilişkin aldığı karar ardından hazırlıklarını tamamlayan peşmerge güçlerinin bugün hareket etmesi bekleniyor. Askeri kaynaklar peşmerge güçlerinin bir bölümünün Türkiye saati ile bugün 24.00’te Erbil Havalimanı’ndan uçakla Şanlıurfa GAP Havalimanı’na gideceğini söyledi. Uçakla gidecek peşmergelerin Şanlıurfa’dan araçlarla Kobani’ye taşınacağı ifade edildi.


Peşmerge Bakanlığı yetkilileri bir haftadan bu yana görülen teknik sorunların giderilmesi için çalışma yapıldığını ve sorunların aşıldığını belirtti. Erbil’den uçakla ayrılacak peşmerge sayısının 150 kadar olduğu ifade edilirken Peşmerge Bakanlığı geçişin ne zaman olacağına ilişkin bilgi vermedi. 

PEŞMERGE MUHARİP GÜÇ OLARAK GİDİYOR
Bakanlık sözcüsü General Helgurt Hikmet, peşmergelerin uçakla, yanlarında götürecekleri silah ve teçhizatların ise karayolu ile Kobani’ye ulaştırılmasının planlandığını kaydetti. Peşmergenin Kobani’de sadece eğitim amaçlı bulunmayacağını ifade eden Hikmet, “Peşmerge Kobani’de cephede IŞİD ile savaşacak” dedi. 

HAVAYOLU EN MAKUL YÖNTEM
Adının açıklanmasını istemeyen Peşmerge Bakanlığı yetkilisi ilk günden bu yana peşmergenin uçakla gönderilmesi seçeneğinin kendileri için ön planda olduğunu belirtti. Yetkili, peşmergenin güvenli biçimde bölgeye ulaşması ve Türkiye kamuoyunu geçişler sırasında rahatsız etmemek için ilk günden bu yana bu yöntemi benimsediklerini ifade etti. 

Bölgeye gönderilecek ağır silahların havayolu ile gidemeyeceğini belirten yetkili, peşmergenin kullanacağı silah, mühimmat ve malzemenin karayolu ile Habur Sınır Kapısı’ndan gönderileceğini belirtti. Kobani’ye gidecek birliğin son model silah ve teçhizatlarla donatıldığını ifade eden yetkililer, peşmergenin Kobani’ye gitmesinin IŞİD’e karşı önemli bir psikolojik üstünlük sağlayacağını savundu

KARAYOLUYLA GİDECEKLER YOLA ÇIKTI
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Kobani’ye göndereceği peşmerge konvoyu Erbil’den yola çıktı. Türkiye saatiyle 13.45’de Erbil’den yola çıkan peşmerge konvoyunda ambulanslar ve askeri araçlar bulunuyor. Karayoluyla Kobani’ye gidecek olan konvoy Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra İpekyolu’nu takip ederek Şırnak’ın Silopi, Cizre, Mardin’in Nusaybin, Kızıltepe İlçesi üzerinden Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ne gidecek ve buradan Kobani’ye geçecek


UZUN MENZİLLİ TOPLARIN DA BULUNDUĞU 80 ARAÇLIK KONVOY
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Kobani’ye karayoluyla bugün Erbil’den yola çıkardığı peşmerge konvoyunda yaklaşık 80 araç bulunuyor. Konvoyda, uzun menzilli top, zırhlı ve nakliye araçları, kamyon ve ambulansların bulunduğu görüldü. Konvoyun saat 18.30 sıralarında Habur Sınır Kapısı’nın hemen karşısında bulunan İbrahim Sınır Kapısı’nda olacağı belirtildi. Konvoy buradaki işlemlerin ardından Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’ye giriş yapacak.FELAT BOZARSLAN/DHA

Editör: TE Bilisim