KCK eşbaşkanı Cemil Bayık, IŞİD militanlarıyla mücadele için Almanya ve diğer batı ülkelerinden silah istedi. PKK’nın IŞİD’e karşı en çetin mücadeleyi verdiğini söyleyen Bayık, IŞİD terörünün ancak onunla mücadele eden tüm grupların silahlandırılması ile bertaraf edilebileceğini ifade etti.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine Kandil’den açıklamalarda bulunan Cemil Bayık, “Avrupa, Kürtler’in sadece belirli bir bölümüne destek olma hatasına düşmemeli” dedi. Türkiye’nin MİT aracılığıyla IŞİD militanlarını eğittiğini iddia eden Bayık, Avrupa Birliği’ne çağrıda bulunarak, AB’nin Türkiye’ye IŞİD militanlarının Türkiye üzerinden kolayca Suriye ve Irak’a geçişini engellemesi için de baskı yapmasını istedi.

Irak Kürdistanı lideri Mesud Barzani’ye bağlı Peşmerge güçlerini Suriye sınırı yakınlarında IŞİD’e karşı savaşmadan kaçmakla itham eden Bayık, Kürt liderin neden çekildikleri konusunda kendilerine tatmin edici açıklama yapmadığını belirterek, “Peşmerge, batı müdahale etsin diye yüzlerce Ezidi’nin ölümüne göz yumuyor” sözlerini aktardı.

“BARZANİ’Yİ UYARMIŞTIK”

“PKK, Sincar Dağı’nda koridor açmasa, binlerce Ezidi orada IŞİD tarafından öldürülecekti” diyen Bayık, Peşmerge komutanlarının kendilerine silah desteğinde bulunmadıklarını belirttiğini yazdı. Barzani’yi Sincar’da IŞİD saldırıları başlamadan iki hafta önce uyardığını belirten Bayık, Peşmerge’nin sözünü tutmak yerine, tek kurşun bile atmadan çekildiğini söyledi. AB ülkelerine iki yıldan bu tarafa Suriye’de YPG güçlerinin IŞİD’e karşı bölgede savaştığını hatırlatan Bayık, IŞİD’e karşı daha güçlü savaşmak için kendilerinin de silahlandırılması çağrısında bulundu. Haberde, batı ülkelerini Peşmerge yerine PYD ve PKK’ya destek olmaya çağıran Bayık, “Peşmergeye gidecek silahlar, kısa sürede IŞİD’in eline geçer” sözlerine yer verildi. 

DHA

Editör: TE Bilisim