Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’deki Rus hava güçlerinin salı gününden itibaren geri çekilmesi yönünde emir verdiğini söyledi.

Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü’ndeki Rus askeri varlığının ise devam edeceği ve burada kalacak askerlerin ateşkesi kontrol etmeyi sürdürecekleri belirtildi.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Savunma BakanıSergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir araya gelen Putin, Suriye’deki Rus güçlerininbarış süreci için gereken koşulları yarattığını belirtti.

Putin, “Savunma Bakanlığı’na verilen görevlerin tam olarak yerine getirildiğini düşünüyorum. Bu nedenle yarından itibaren askeri grubumuzun temel kısmının Suriye’den çekilmesini emrediyorum” diye konuştu.

Rusya, 2015 yılı Eylül ayında Suriye hükümetine destek için bölgede operasyonlara başlamış ve bazı bölgelerin muhaliflerin elinden geri alınmasını sağlamıştı.

 

Obama Putin’le görüştü

Açıklamasının ardından Putin, ABD Başkanı Obama ile telefonda görüştü. Beyaz Saray ve Kremlin, iki liderin Suriye çözümüne siyasi çözüm vurgusu yaptığını duyurdu. Rusya’nın hamlesini memnuniyetle karşıladığını belirten Obama, Suriye rejiminin saldırılarının ateşkesi sıkıntıya sokabileceğini söyledi. 

 

Almanya ve İngiltere'den tepkiler

Reuters'a isim vermeden konuşan ABD'li yetkililer ise Rusya'nın çekilme kararı ile ilgili Washington'ın önceden bilgilendirilmediğiniRus güçlerinin çekilmesi ile ilgili hazırlıklara dâir de bir işaret görmediklerini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Rusya'nın Suriye'deki güçlerinin büyük kısmını çekmesi durumunda Esed'in iç savaşın sona ermesi için barışçıl bir geçiş dönemini müzakere etme konusunda baskı altına gireceğini söyledi. Steinmeier "Eğer Rusya'nın birliklerini çekme açıklaması vücut bulursa, nihayet Cenevre'deki barışçıl siyasi geçiş dönemini ciddi biçimde müzakere etmesi için Esed rejimi üzerindeki baskı artacaktır" ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Rusya'nın çekilme kararını Twitter'da yayınladığı mesajla değerlendirdi. Hammond, "Rusların hamlesi Suriyelilerin öncülüğündeki siyasi geçişe ve hasmâne tutumların durdurulmasının devamının bir parçası ya da bunlara gerçek bir bağlılıksa, olumlu olabilir" yorumunu yaptı.


KAYNAK-İLKA HABER

Editör: TE Bilisim