Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Batılı ülkeleri yayılmacı politikaları nedeniyle dünyada krizlere neden olmakla suçladı.

 

Alman Bild Gazetesi'ne konuşan Putin Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ulusal çıkarlarını korumayarak Rusya'nın hata yaptığını söyledi. Putin şöyle konuştu: "NATO ve ABD, Sovyetler Birliği üstünde mutlak bir zafer istediler. Avrupa tahtına yalnız oturmak istediler. Şimdi orada yalnız oturuyorlar ve biz bugün tüm bu krizlerden söz ediyoruz." ABD'nin İran'a yaptırımları kaldırmasına karşın Avrupa'daki füze savunma sistemini inşa etmeyi sürdürdüğünü ifade eden Putin "Çok yakın zamanda İspanya ile bir anlaşma imzalandı, Romanya'daki konuşlanma hazırlanıyor, 2018'de Polonya'da aynısı yapılacak ve Türkiye'ye bir radar ünitesi yerleştiriliyor. Bütün bunlar ne demek?" dedi.

 

PUTİN: ÇOK GEÇ KALDIK

Rusya'nın bu süreçte hataları olup olmadığının sorulduğu Putin, "Evet. Hatalar yaptık. Çok geç kaldık. Eğer başından bu yana ulusal çıkarlarımızı daha açıkça ortaya koysaydık dünya bugün daha dengede olacaktı. Sovyetler Birliği'nin ölümünden sonra sadece kendimizin sorumluluğu olan pek sorun yaşadık. Ekonomik gerileme, refah devletinin çöküşü, bölücülük ve ülkemizi sarsan terör saldırıları. Bunlar için suçluyu dışarıda aramıyoruz" diye konuştu.

 

Terörle mücadelede dünya ile ortak çalışmaya hazır olduklarını da söyleyen Putin şöyle devam etti: "Ortak tehditlerle karşı karşıyayız ve biz hem Avrupa'da hem de dünyada bu tehditlere karşı mücadele eden çabalara katılmak istiyoruz, bunun için çalışıyoruz. Sadece terörizmden değil, suç, insan kaçakçılığı, çevrenin korunması ve diğer ortak zorluklardan söz ediyorum." Rusya'nın petrol fiyatlarındaki düşüşten ekonomik olarak büyük darbe aldığını da söyleyen Putin, "Petrol ve gaz gelirlerini mevcut harcamalar için kullanmaya direnmek zor. Ama bu harcamalardaki azalma ekonomiyi düzeltecek" dedi.

Editör: TE Bilisim