İki gün önce Suriye-Haseke'de bulunan Rimelan kentinde PYD tarafından bir basın toplantısı düzenlendi.

 

Bu toplantıda ‘Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi' ilan edilmiş ve açıklanmıştı. Kürtlerin kontrolündeki üç kantonun da yeni kurulacak federal sistem içerisinde yer alacağı duyurulmuştu. Reuters'ın haberine göre, hazırlanan taslak belgede demokratik öz yönetim ile yönetilen bölgelerin ekonomi, güvenlik ve savunma alanlarında kendi kararlarını almaları öngörülüyor.

 

"KABUL EDİLMEZSE BAĞIMSIZLIK İLAN EDECEĞİZ"

Rus yanlısı Sputnik'e konuşan PYD yetkilisi Merab Şamoyev, Suriye'nin yeni anayasasında federal yapılara yer verilmemesi halinde Suriyeli Kürtlerin bağımsızlık ilan edeceklerini söyledi. Rusya'da faaliyet gösteren Kürt Sivil Toplum Kuruluşları Uluslararası Birliği Başkanı Şamoyev, “Suriye anayasası ülkenin federal bir cumhuriyet olduğunu belirtmeli, aksi halde Kürtler bağımsızlıklarını ilan etmek zorunda kalır” dedi. Şamoyev, “Eğer Moskova desteklerse, Şam da desteklemek zorunda kalır” dedi.

 

CENEVRE'Yİ İŞARET ETTİ

Bu konunun Cenevre'de de görüşülmesi gerektiğini savunan Şamoyev, Kürt temsilcilerin de en kısa zamanda görüşmelere katılacağına emin olduğunu belirtti. Suriye hükümeti kararın hemen ardından bir açıklama yaparak federasyon ilanının resmi ya da siyasi bir etkisi olmayacağını belirtti. Suriye yönetiminden daha önce yapılan açıklamalarda da federasyonun mümkün olmadığı belirtilerek, ‘Tamamen başarısız olacaklar' ifadeleri kullanılmıştı. Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Koalisyon da federal yapı açıklamasına karşı çıkarak "Herhangi bir özerk bölge oluşturma girişimi Suriye halkının iradesini hiçe saymaktır" dedi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov Moskova'da yaptığı açıklamada, 'bu gibi kararların tek taraflı alınamayacağını' söyledi. Bu konuda müzakereler yoluyla karara varılabileceğini belirten Bogdanov, bu nedenle Rusya'nın Cenevre barış görüşmelerine Kürtlerin de katılmalarından yana olduğunu ifade etti.

 

ABD'DEN AÇIKLAMA

Amerika Birleşik Devletleri de Suriye'de kurulan herhangi bir özerk ve yarı-otonom yapıyı desteklemeyeceklerinin altını çizerek, ‘birleşik ve mezhep çatışmalarının olmadığı bir Suriye' için çalıştıklarını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, "Suriye'de özerk ya da yarı özerk herhangi bir bölgeyi tanımayacağız" demişti. Reuters haber ajansına konuşan üst düzey Türkiyeli bir yetkili ise "Türkiye Suriye'de yeni yapılanmalara ve oluşumlara karşı çıkıyor. Etnik temele dayalı tek taraflı adımlar atılamaz" dedi.

 

ESED'İN ORDUSUNA SALDIRIYOR

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, PYD'nin oluşturduğu 'Asayiş' adlı güçlerin, bölgedeki Esed rejimi yanlısı 60 milisi alıkoyup, rejime ait askeri binalara da top atışı yaptığını açıkladı. Al Jazeera'nin haberine göre Kamışlı'nın büyük bir bölümü PYD'ye bağlı YPG tarafından kontrol ediliyor. Rejim ise Kamışlı'nın bir kısmında askeri varlığını sürdürürken, havaalanını da kontrol altında tutuyor.

Editör: TE Bilisim