ABD’nin prestijli gazetesi New York Times’ın haberine göre, Musul’un ardından Tikrit’i ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ABD’nin işgali ile yıkılan Baas rejiminin askeri komutanları ile ittifak yaptı.

Gazeteye konuşan Baas rejimi komutanları, Şii Başbakan Nuri el-Maliki’yi devirme amacıyla cihatçı militanlar ile ortak çalıştıklarını söylediler. Habere göre, bu komutanlardan biri de devrik lider Saddam Hüseyin’in başkan yardımcısı olan İzzet İbrahim el-Duri...

YAKALANAMAYAN TEK ÜST DÜZEY BAAS ÜYESİ

Duri, işgalin ardından Amerikan güçlerinin yakalayamadığı tek üst düzey Baas rejimi üyesi olmuştu. IŞİD ile işbirliği yapan Baas döneminin üst düzey komutanlarından Ebu Karam gazeteye yaptığı açıklamada, “Bu gruplar aynı amaçta birleşti, amacımız da mezhepçi hükümetten kurtulmak, yolsuzluk içindeki orduya son vermek ve Sünni Bölgesi oluşturmak“ dedi.

Ebu Karam, Musul’u ele geçirerek ilerleme planının iki yıl önce başladığını söyledi. Ebu Karam, Bağdat’a kadar ilerlemeyi planladıklarını belirterek “Nihai savaş kuzey Bağdat’ta olacak. Bu gruplar Tikrit’te durmayacak ve Bağdat’a gitmeye devam edecek” dedi. IŞİD önceki gün, ele geçirdiği Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’a da Saddam Hüseyin döneminde Devrim Muhafızı komutanlarından olan Albay Haşim Cammas’ı “vali” olarak atamıştı.

ABD'NİN LİSTESİNDE 'SİNEK KRALI'YDI

New York Times’a göre, Şiiler de Bağdat’ı korumak üzere kentin kuzeyine ilerliyor. Gazeteye konuşan Şii milis liderleri, her biri 3 bin savaşçı barındıran dört tümenin Bağdat’ı korumakla görevlendirildiğini söylediler. Yıllardır gizlice Maliki’ye karşı isyanı örgütlüyor Saddam’ın memleketi Tikrit’te 1942 yılında doğan İzzet İbrahim el-Duri, Irak işgali sonrasında ABD’nin Amerikan askerlerinin Baas rejimi üyelerini daha kolay avlayabilmeleri için hazırladığı kart destesinde ‘Sinek Kralı’ olarak altıncı sıradaydı.

KAN KANSERİ TEDAVİSİ GÖRDÜ

Saddam Hüseyin’in oğulları ve tüm yakın çevresi tek tek öldürülürken Duri, sırra kadem bamıştı. Kaçmayı başaran tek Baas eliti olan Duri’nin başına ABD tarafından 10 milyon dolar ödül kondu. Baas rejimi sırasında Irak başkan yardımcısı ve Genelkurmay başkan yardımcısı olan Duri, Saddam’ın en sadık ve yakın sırdaşıydı. İşgal sırasında Duri’nin Suriye’de saklandığı düşünülüyordu. İç savaş çıkmasının ardından ise Irak’a döndüğü ve Musul’da güvenli evler kullanarak saklanmayı başardığı belirtiliyordu. Kan kanseri tedavisi gören Duri’nin sayısız kez öldüğü haberleri çıkmıştı.

2013’TE VİDEO YAYINLADI

Nisan 2013’te ise Irak ordusu bir ipucu üzerine Duri’yi bulmak için Tikrit’te dev bir operasyon başlattı. Tüm şehir abluka altına alınıp civar köyler dahil kapı kapı aramalar yapılsa da Duri bulunamadı. Operasyondan bir ay sonra video yayınlayan Duri, Maliki’ye karşı ayaklanma çağrısı yaptı. Hâla Duri’ye sadık 5 bin silahlı kişi olduğu belirtiliyor. Duri’nin Arap Baharı sırasında Maliki’ye karşı gösterileri başlattığı ve örgütlediği belirtiliyor.

İZZET AMCANIN BİRLİKLERİ DE İSYANCILARA KATILMIŞ

Öte yandan Saddam'ın asılmasının ardından Ürdün'de Kraliyet ailesinin korumasında sürgün hayatı yaşayan ve babasının davasında avukat heyetinin başında bulunan hukuk fakültesi mezunu Raghat Hüseyin, Londra'da yayınlanan Arap gazetesi El Kuds el Arabi'ye konuştu:

"Irak'ta kazanılan zaferler beni çok mutlu ediyor. İzzet amcanın (Saddam'ın sağ kolu İzzet İbrahim el Duri) birliklerinin de isyancılara katılmış olması çok güzel bir gelişme. Bir gün Irak'a dönebilmeyi çok istiyorum. Babamın ruhuna Fatiha okuyorum ve doğum yeri olan Tikrit'in kurtarılmış olmasından dolayı şükrediyorum."

Editör: TE Bilisim