Suriye'nin kuzeyindeki Kobani bölgesinde Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarından kaçıp Türkiye'ye sığınan Kürtlerin sayısı her geçen saat artıyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sayının 130 bini aştığını ifade etti ve ''Ümit ederim ki çok daha kalabalık bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalmayız'' dedi.

Kurtulmuş'un açıklaması şöyle:

''Dün itibariyle sınırın hemen yanındaki bölge, insansız bölge haline getirildi. Süleyman Şah Parkı'nın içine açılan yerleşim yerinde de göçmenler barındırılmaya başladı. Ümit ederim ki çok daha kalabalık bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalmayız. Kalırsak da bütün detaylar hazırlanmıştır. Bu bir doğal afet değil. Hiç kimse Suriye'den gelen Kürt kardeşlerimiz üzerinden siyasi bir şov yapmaya kalkmasın. Kimse orada yardım faaliyetlerini zorlaştıracak bir davranış içine girmeye kalkmasın. Biz gelen herkesi kimliğine bakmadan; Türkmen, Arap, Ezidi, Kürt herkesi kabul ediyoruz. Herkesin, tüm siyasi partilerin yardımcı olması gerekiyor."
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) pazar günü göçmen sayısının 100 bine yaklaştığını duyurmuştu. Sayı bir gün içinde 30 binden fazla artmış oldu.

Kaçışlar sürüyor

Rakka'ya bağlı Tel Abyad ile Aynel Arap bölgesi arasında, IŞİD ile PYD arasındaki çatışmalar devam ediyor. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Suriyeli bölgeden kaçıp, Suruç'a bağlı Mürşitpınar mahallesinden Türkiye tarafına alınıyor.
Sığınmacılar pazar günü itibariyle Türkiye'ye bir noktadan daha girmeye başladı. Göçün adresi bu kez Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı köyler oldu. Bir günde yaklaşık 4 bin kişi Türkiye’ye geçti. IŞİD sınıra 300 metre uzaklığa mevzilendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gelen herkesi aldığını söylemiş, "Arap’ı da, Kürt’ü de, Ezidisi de geliyor. Hepsine bağrımızı açtık, kucaklıyoruz" demişti.
Kaynak: Al Jazeera

Editör: TE Bilisim