SURİYE'den gelen son dakika Kürt devleti haberleri gözlerin bölgeye dönmesine sebep oldu. Dün ilan edileceği söylenen federal Kürt devleti için bugün karar çıktı. Kararla Türkiye sınırında Kürtler bir federasyon devleti kuruyor. İsmi de Kuzey Suriye Federasyonu oluyor.

ABD dün federatif Kürt devletine karşı olduğunu açıklamıştı. Türkiye ise böyle bir yapıya asla razı değil. Arap ülkeleri de dün ortak bir açıklama ile Kürt devletine izin verilmeyeceğini ilan etmişlerdi.

 

ADI : KUZEY SURİYE FEDERASYONU

Suriye'de başta PYD olmak üzere Kürt gruplar "federal sistem ilanı" kararını almak üzere toplanmıştı. "Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi" adı altında yapılan toplantıda flaş karar bugün çıktı. Haseke bölgesindeki Rimelan kasabasında 200 delegenin katılımı ile toplanan 'kurucu' meclis bölgede federasyon kurulmasını kabul etti. Bu Türkiye sınırında Federal bir Kürt devleti ilanı anlamına geliyor. Yeni yapılanmanın ismi de Kuzey Suriye Federasyonu oldu.

 

KANTONLAR BİRLEŞTİRİLİP KÜRT DEVLETİ YAPILDI

Kobani, Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye ile sınır boyunda Kürtlerin denetiminde bulunan ve iki yıl önce "kanton" tarzı yönetimler oluşturulan bölgelerden biri. PYD ile müttefiklerinin oluşturduğu ittifak bu bölgede Cizire, Kobani ve Afrin olmak üzere üç kanton ilan etmişti. Federal sistem ilanı işte bu üç kantonun birleşimi anlamına geliyor.

 

KABUL EDİLEN METİNDE NE VAR?

Bugün kabul edilen karara göre, federal sistem konusunda önerilen model, demokratik bir öz yönetim ile yönetilen bölgelerin ekonomi, güvenlik ve savunma alanlarında kendi kararlarınıalmalarını öngörüyor.

 

TÜRKİYE KÜRT DEVLETİ OLUŞUMUNA NE TEPKİ VERECEK?

Türkiye bölgede bir Kürt devleti oluşumuna asla razı olmayacağını defalarca dile getirmişti. Böyle bir yapı Türkiye'nin Suriye'de bir Kürt devleti ile komşu olması manasına geliyor.

 

ABD NE DEDİ?

ABD Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Suriye’de özerk yada yarı özerk bir Kürt yönetimini tanımayacağını duyurmuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, ABD'nin Suriye’nin bütünlüğünden yana olduklarını söylemişti.

 

ARAPLAR VE TÜRKMENLER DE KARŞI

Arap ve Türkmen Aşiretleri Birliği de bugün yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde herhangi bir federasyonu kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildirmişti.

Açıklamada, "Kuzey Suriye halkının büyük çoğunluğunu temsil eden birliğimiz, ülkemizin bölünmesine ve bölmek isteyenlere tüm gücümüzle karşı çıkacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.

Editör: TE Bilisim