Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Aliyev, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 24. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı'nın açılışına katıldı. Azerbaycan'ın dünyada petrol ve doğalgaz ihraç eden güvenilir bir ülke olarak bilindiğini belirten Aliyev, ülkede yabancı yatırımcılarla çok iyi bir iş birliği ortamı oluşturulduğunu söyledi.

 

İLK KEZ AZERBAYCAN'DA

Aliyev, denizden petrol üretiminin de dünyada ilk kez Azerbaycan'da gerçekleştirildiğini belirtti.

 

YÜZDE 72'Sİ TAMAMLANMIŞ DURUMDA

Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya ulaştıracak Güney Gaz Koridoru'nun ilk ayağı olan Şahdeniz projesinin önemine değinen Aliyev, ''Dünya çapında bir proje olan Güney Gaz Koridoru'nun inşası başarıyla devam ettiriliyor. 40 milyar dolarlık bir proje. Şahdeniz 2 projesinin yüzde 93'ü, Güney Kafkas Boru Hattı'nın yüzde 85'i, TANAP'ın yüzde 72'si tamamlanmış durumda.

Gelecek yıl TANAP'ın faaliyete başlamasını bekliyoruz. Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TAP) ise yüzde 42'si tamamlandı. Güney Gaz Koridoru'nda işler plana uygun devam ediyor. Güney Gaz Koridoru bizim için tarihi önem taşıyor. Bu proje uzun vadeli kalkınmamızı güçlendirecek." değerlendirmesinde bulundu.

Aliyev, konuşmasının ardından eşi Mihriban Aliyeva ile fuarın gümüş sponsoru olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) standını da ziyaret etti. Aliyev, burada kendisini bilgilendiren yetkililerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: TE Bilisim