Rojava’daki (Suriye Kürdistanı) son gelişmelerin ardından Türkiye’de başlayan teyakkuz durumu sürerken, sınıra sevkiyat yapılıyor.

 

Hükümetin Genelkurmay Başkanlığı’ndan “Suriye sınırında IŞİD tehdidi altındaki bölge için tedbir almasını” istemesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) teyakkuza geçti.

 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı da sınırda gelişmeleri takip eden ve Diyarbakır’da konuşlu bulunan 2. Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü’ne Amasya Merzifon, Eskişehir ve Balıkesir’de bulunan üslerden 20 adet savaş uçağı takviye gönderdi.

 

Amasya Merzifon, Eskişehir ve Balıkesir’den Diyarbakır’a gelen takviye uçaklarla birlikte 8. Ana Jet Üssü’nde konuşlu bulanan diğer savaş uçaklarının her gün Irak ve Suriye sınırlarında keşif uçuşları yaptığı belirtildi.

 

Suriye sınırında yaşanan hareketlilikten dolayı izinlerin kaldırıldığı ve “her an her türlü olumsuzluğa karşı hazır beklenildiği” bildirildi.

 

Bölgede keşif uçuşlarının yanısıra Irak ve Suriye sınırında 24 saat süreyle İnsansız Hava Araçları (İHA) ile uçuşlar yapılarak istihbarat toplanıyor.

 

Ayrıca son günlerde eğitim uçuşlarının da sıklaştığı ve geceleri sınır güzergahında olası sıkıntılara karşı 6 savaş uçağının nöbete kaldığı belirtildi.

 

Antep’ten sınıra sevkiyat

Antep ve Maraş’tan gönderilen çok sayıda tank, hava savunma sistemleri, zırhlı muharebe araçları ve askeri personel Suriye sınırına konuşlandırıldı.

 

Mevcut kuvvetlere ilave olarak Antep'ten gönderilen tank, zırhlı muharebe araçları, hava savunma sistemleri ve askeri personel, Kilis'in Elbeyli ilçesindeki Dağ ve Çobanbey hudut karakolları çevresine yerleştirildi.

 

Rojava’nın Efrin (Afrin) ve Ezaz (Azez) bölgesinin karşısındaki sınır hattına "cehennem topu" olarak bilinen 40 kilometre menzile sahip yerli üretim fırtına obüsleri konuşlandırıldı. 

 

Askeri personel, 360 derece kamera kaydı yapabilen kobra zırhlı muharebe araçlarıyla sınır hattında devriye görevi yapıyor. 

 

Askerler, bölgede şüpheli görülen sivillerin kimlik bilgilerini kontrol ediyor ve sınırdan uzaklaştırıyor.

 

Maraş’tan Kilis’e asker ve silah

Öte yandan, 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcılığı Aksu Kışlası'ndan tank, zırhlı personel taşıyıcılar ve askeri personelin bulunduğu otobüsler, Maraş'tan Kilis'e hareket etti.

 

Askeri araçların geçişi sırasında güvenlik önlemi alındı. 

 

Zırhlı araçların Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı ve Elbeyli ilçesi sınır hattına konuşlandırılacağı öğrenildi.


Kaynak-Ajanslar

Editör: TE Bilisim