Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran'da yaptığı konuşma'da, İran ile Türkiye arasında kurulması planlanan hızlı tren tren projesi hakkında bilgi verdi.

 

Davutoğlu, Trabzon ve Mersin ile İran'ın Bender Abbas Limanı arasında, hızlı tren koridoruyla bağların güçlendirileceğini söyledi. Konuyla ilgili Başkaban Davutoğlu, ''İran, Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısı. Bu bize ulaştırma ve lojistik alanında imkanlar sunuyor. Bugün karayolu, demiryolu ulaşımı ve hava yolu ulaşımı konularında kapsamlı değerlendirmelerde bulunduk ve çok güçlü bir iradeyle önümüzdeki dönemde bu alanlarda ciddi hamleler yapma kararı aldık. Önümüzdeki dönemde Mersin Limanı ile Bender Abbas Limanı arasında, Trabzon Limanı ile Bender Abbas Limanı arasında, Türkiye'deki hızlı tren koridoruyla, İran'da Tahran'dan Tebriz'e doğru ilerlemesi planlanan hızlı tren koridoru arasında irtibatlarımızı güçlendireceğiz'' şeklinde konuştu.

 

Raylı sistem daha güvenli

Öte yandan, hızlı trenler vasıtasıyla gerçekleşen gönderme işlemleri, deniz yoluna oranla daha hızlı ve daha güvenilir yapılıyor. Üstelik hızlı trenlerde sürpriz bir gelişmenin ortaya çıkması ihtimali, denizyoluna göre çok daha az. Mısır ise geçtiğimiz ağustos ayında bir kanal daha açmış, bu kanalı 'Yeni Süveyş Kanalı' olarak nitelendirmişti. Türkiye ile İran arasındaki projenin faaliyete geçmesiyle, iki Süveyş kanalından gemilerle yapılan ticaret bu koridora kayabilir.

 

'Türkiye ve İran puzzle gibidir'

Davutoğlu'nun açıklamalarından diğer satırbaşları ise şöyle: ''Bugün yaptığımız görüşmeler son derece başarılı ve doğrudan sonuç odaklı. Güçlü bir dönem başlatacaksak, ekonomik ve sosyal olarak iki ülkenin birbirini tamamlaması gerekir. İlişkilerimizde paradigmatik bir değişime ihtiyaç var. Türkiye ve İran birbirini tamamlayan bir puzzle gibidir. İran'ın zor zamanlarında hep yanında olduk. Önümüzdeki dönemde daha çok sayıda İran bankasının Türkiye'de Türk bankasının İran'da çalışması için devreye gireceğiz.Tahran borsası ile İstanbul borsasının faaliyete geçmeli ve bu konuda daha fazla açılım yapması gerekmektedir.

 

Enerji

Geçmişte enerji konusunda çok sıkıntı çektik, bu doğrultuda Türkiye-İran enerji alışverişi değil, bu konuda birlikte yatırım yapması önemlidir.Türkiye enerjide en önemli bir tüketen konumunda, İran ise üreten ülkedir. Bu potansiyeli daha verimli hale getirmeliyiz. İran keşfedilmemiş bir hazinedir. Bu coğrafyanın barış ve huzur coğrafyası olması için hepimizin çok gayret göstermesi gerekiyor.''

Editör: TE Bilisim