FRANSA Paris'te terör eylemi gerçekleştiren IŞİD üyesi Ömer İsmail Mustafa'nın 2013 yılında Türkiye'ye giriş yaptığı tespit edildi. Son dakika haberine göre, Türkiye, Fransız makamlarına 2 kez IŞİD üyesi olup olmadığını sordu ancak fransız yetkililer bilgi vermedi.

Bir üst düzey Türk yetkili tarafından yapılan açıklamada, "Paris saldırılarındaki şüphelilerden biriyle ilgili Aralık 2014'te Fransayı iki kez bilgilendirdik" denildi.

 

PARİS KATLİAMININ PLANLAYANIN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

Fransa'yı sarsan saldırıları planlayan kişinin kimliği belli oldu. Polis kaynaklarına göre, bu kişi Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud. Abaaoud'un daha önce bir tren ve kiliseye de saldırı planı yaptığını ancak saldırı girişimlerinin önlendiği öğrenildi.

 

BİRİ DE YUNANİSTAN'DAN ÇIKTI

Paris'te Stade de France yakınlarında intihar saldırısı düzenleyen saldırganlardan birisinin kimliği de belli oldu. Paris Başsavcılığı yaptığı yazılı açıklamada Agmed El Muhammed saldırganın parmak izlerinin Yunanistan'a girişte kaydedildiğini belirtti. 

Açıklamada, "Bu aşamada, pasaporta kayıtlı isim 10 Eylül 1990 İdlib doğumlu Ahmed El Muhammed olarak görünüyor. Suriye kısmının doğrulanması gerekiyor. İntihar saldırganının parmak izleriyle Yunanistan'da kontrol noktasında alınan parmak izleri arasında benzerlikler var" dedi. 

 

BATACLAN SALDIRGANI KİM ÇIKTI?

Savcılık, Bataclan'daki ikinci intihar saldırganın da kimliğinin belirlendiğini açıkladı. Açıklamaya göre saldırgan 28 yaşındaki Sammy Ammour.. Paris'in kuzeyindeki Drancy'den. Ammour daha önce Yemen'e gitmeye çalışırken Terörle Mücadele Birimi'nin takibine takılmış. Hakkında adli kontrol kararı verilmiş. Ancak 2013 yılında ortadan kaybolan Ammour için uluslararası yakalama kararı çıkarılmış. 

 

150 NOKTADA OPERASYON

Fransa’nın başkenti Paris’teki saldırılar sonrası Fransız polisi ülke çapında 150 noktaya operasyon yaptı. Başbakan Manuel Valls, 13 noktaya baskın düzenlenen Lyon kentindeki operasyonda 'cephaneliğe baskın' yapıldığını söylerken, Lyon yerel polis kaynakları AFP'ye 5 kişinin gözaltına alındığını bilgisini verdi. Aynı kaynaklara göre operasyonda 'bir kalaşnikof silah, kurşun geçirmez yelekler, tabancalar ve bir roketatar' ele geçirildi. 

Fransa Başbakanı Valls,  Fransız polisinin, Paris'in kuzeydoğusundaki banliyösü Bobigny, ülkenin kuzeyindeki Jeumont kasabası ile güneydeki Grenoble ve Toulouse kentlerinde de bir dizi operasyon yürüttüğünü açıkladı. 

Toulouse'da 3 kişi gözaltına alınırken, Grenoble kentinde çok sayıda silah ele geçirildi. Toulouse'daki operasyon 2012 yılında 7 kişiyi öldüren ve El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen Muhammed Merah'ın mahallesinde düzenlendi.


KAYNAK-İNTERNET HABER

Editör: TE Bilisim