ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk APA Sosyal ve Kültürel İşler Komitesi Toplantısı'nda konuştu. Kayatürk Arakanlı Müslümanların durumunu toplantı gündemine taşıdı ve çağrıda bulundu.

 

Türkiye, APA Sosyal ve Kültürel İşler Komitesi Toplantısı'nda, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanların durumunu gündeme getirdi. Konuyu gündeme getiren isim ise AK Parti Van Milletvekili ve APA Türk Grubu Başkanı Burhan Kayatürk oldu.

 

20 ÜLKE TOPLANTIYA KATILDI

TBMM Basın Yayın Halkla İlişkiler Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Butan'ın başkenti Thimpu'da 31 Ağustos - 3 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Sosyal ve Kültürel İşler Komitesi Toplantısı'na, APA Türk Grubu Başkanı, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz katıldı. Toplantıya Afganistan, Bahreyn, Bangladeş, Butan, Kamboçya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hindistan, Endonezya, İran İslam Cumhuriyeti, Irak, Kuveyt, Laos, Nepal, Pakistan, Rusya, Suriye, Tayland, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Vietnam olmak üzere, 20 Asya ülkesinin temsilcileri iştirak etti.

 

“APA ÜYESİ ÜLKELER SESSİZ KALMAMALI”

Toplantıda söz alan Kayatürk, AK Parti Van Milletvekili Myanmar'daki Arakan Müslümanlarına yapılan kötü ve insanlık dışı muameleyi kınadı ve bu konunun toplantının gündemine alınmasını istedi. Kayatürk, Myanmar'da yaşanan dram hususunda APA üye ülkelerinin sessiz kalmamaları gerektiğini ifade etti.

 

KAYATÜRK: BÜYÜK MÜCADELE VERDİK

Toplantıyla ilgili gazetemize konuşan Burhan Kayatürk, toplantıda büyük bir mücadele verdiklerini söyledi. Kayatürk şunları söyledi: “Biz orada çok büyük bir mücadele verdik. Budist ülkede mücadele ediyorsunuz. Toplantı orada yapılıyor. Bir başka Budist ülke hakkında kınama kararı aldırılmak istenmiyor. Toplantı Bhutan’ın başkenti Thimpu’da yapıldı. Aynı zamanda başka ülkeler vardı yine bu ülkeler onları destekliyordu. Hindistan, Kamboçya, Vietnam, Nepal, Rusya gibi ülkelerin hepsi karşı çıktı bu duruma. Bende öncelikli olarak Pakistanlı heyeti ikna ettim. Ardından Bangladeş heyeti provoke etti. Onlara bu yükü siz taşıyacaksınız dedim. 100 bin kişi şu an içeride var, 97 bin kişi kapıda bekliyor, daha çok insan gelecek. Orada Müslüman kardeşlerimizin acısını en iyi siz bilmelisiniz. Bunun ardından onlarda bana destek verdiler bana doğru söylüyorsun dediler.”

 

“MYANMAR GÜNDEMDE YOKTU”

Toplantıda yaşananlarla ilgili konuşan Kayatürk, “Meclisi yöneten kişi de Bhutan parlamentosunun meclis başkanıydı. Oda bana size katılıyorum ama bizim gündemimizde olan bir mesele değil dedi. “Ruslar bir önerge vermiş, önergede Suriye, Irak ve Yemen var. Siz diyorsunuz ki 4’üncü ülkede Myanmar olsun. İyi de Myanmar için sizin iki ay önceden müracaat etmeniz lazımdı. Rusların önergesi iki ay önce verilmiş bir önergeydi. Sizin bunu daha önce vermeniz gerekiyordu biz bunu gündeme alamayız.” Dediler.” İfadelerini kullandı.

 

“KARAR ALINMAZ İNSANLARIN YÜZÜNE BAKAMAYIZ” DEDİ

Karar alınmaması durumunda insanların yüzüne bakamayacaklarını söyleyen Kayatürk şöyle devam etti: “Bunun üstüne ben meclis başkanına biz böyle bir karar almazsak buradan çıktığımızda insanların yüzüne bakamayız. Hemen yanı başımızda 500-600 kilometre ötede bir katliam var. Biz bu katliamı burada gündeme alamazsak, insanlara bir şey anlatamayız dedim. Yine tekrar ettikleri şey bunun daha önce yapılması gerektiğiydi fakat zaten o katliamlar da orada bulunduğumuz son iki gün içerisinde sıklaşmıştı. Bu sefer de topu Rusya’ya attılar. Rusya’da ben önergeme başka bir ülkenin eklenmesini istemiyorum, çünkü Suriye’de, Yemen’de ve Irak’ta iç savaş var. Dolayısıyla yardımların buraya gitmesi gerekiyor. Arakan’da bir iç savaş yok burada bir grubun yaşattığı sıkıntı var dediler.”

 

MYANMAR ÖNERGESİ OYLAMADAN GEÇTİ

Myanmar’da iç savaş olduğunu sözlerine ekleyen Kayatürk, “Buna karşı çıktım hayır orada iç savaş var. Hatta savaşan iki grup da değil; bir grup öbürü tarafından katlediliyor. Bu sefer Ruslar ikna oldu ve bizde yeni bir madde sözünü almış olduk. Dolayısıyla biz kendi maddemizi kabul ettirmiş olduk. Bu maddemizde bugün gündeme alındı. Önümüzdeki toplantıda da işlenecek. Onu verdikten sonra Rusya’nın önergesine de oylama yapalım dedim. Ruslar oylamayı kabul etmedi. Bhutan meclis başkanı da oylamanın uygun olmadığını söyledi. Ama biz oylama istedik bu konuda ısrarcı davrandık. O oylamada geçmeyeceğini zannetti. Fakat bir oylama yapıldı orada Hindistan çekimser kaldı, Ruslar ile beraber 8 ülke hayır dedi. 11 ülke de evet dedi. Böylece önerge geçmiş oldu.” Dedi.

 

DIŞİŞLERİ BAKAN’INDAN KAYATÜRK’E TEŞEKKÜR

Arakan’ın uluslararası anlamda ilke kez gündeme geldiğini sözlerine ekleyen Kayatürk son olarak şunları söyledi: “Orada ki toplantıda 44 asil bütün yedek üyeler toplantıda ilk defa Asya’da bulunan Myanmar ülkesinin aleyhine bir karar almış oldu. Oradaki yardımların hiçbir şekilde engellenmemesi tavsiyesi var. Ayrıca kınama var. Yani orada bizim Türkiye’de yaptığımız çalışmalara iyi bir katkısı oldu. Hem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hem de Mehdi Eker Bey toplantıdan sonra bana ulaşıp tebriklerini ilettiler. İlk defa Arakan uluslararası anlamda gündeme oturdu ve bununla ilgili bir karar alındı. Aynı zamanda Suriye, Irak ve Yemen pozisyonunda ele alındı. Burada iç savaş başlığı altında ilk defa ele alındı.”

 

ÜLKELER ARASINDA UZLAŞMA SAĞLANDI

Türkiye'nin sunduğu Myanmar konulu yeni bir taslak metnin de APA Siyasi İşler Komitesi toplantısında görüşülmek üzere gündeme alınmasında üye ülkeler arasında uzlaşma sağlandı. Taslak metinler, 20-25 Kasım 2017 tarihlerinde Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak 10. Genel Kurul'da onaylanacak.

Editör: TE Bilisim